Beslutat: Barkarby station ska heta Järfälla

Visionsbild för busstorget vid Barkarby station/Järfälla.
Visionsbild för busstorget vid Barkarby station/Järfälla.
På tisdagen beslutade landstingets trafiknämnd vad de nya tunnelbanestationerna ska heta. Stationerna i Järfälla kommun kommer att heta "Barkarbystaden" och "Järfälla".

Trafiknämnden i landstinget gick på kommunens förslag. Så den nya t-banestationen vid Barkarby station kommer att döpas till, kort och gott, ”Järfälla”.

Järfälla kommun har som ambition att området kring pendeltågsstationen och Veddesta centrum ska växa ihop med Jakobsberg och på så sätt utgöra ett nytt stort centrum.

Detta ska vara verklighet 2032.

”I ett regionalt perspektiv kommer kommunnamnet Järfälla att vara mer betydelsefullt än de underordnade områdesnamnen (Barkarby, Veddesta)”, står det i beslutsunderlaget till tisdagens nämnd hos landstinget.

Ett första steg

Att t-banan nu ska heta Järfälla är ett första steg mot att byta namn på hela området. Järfälla kommun har planer på att även pendeltågsstationen ”Barkarby station” ska heta ”Järfälla”.

Den stationen bestämmer dock Trafikverket över och en ansökan måste därför göras till Transportstyrelsen, skriver landstinget i underlaget.