Min lokala hjälte

Bil rammade förskola

Här körde bilen över cykelbanan och ned mot förskolan.
Här körde bilen över cykelbanan och ned mot förskolan.
Nu utreds korsningen vid förskolan Smultronet efter att en bil fått sladd och kört rakt in i barnens målarrum i helgen.

Det var natten till lördagen som en förare av någon anledning tappade kontrollen över fordonet efter den skarpa kurvan i korsningen Askvägen – Karlavägen i Ormsta, vid förskolan Smultronet. Bilen gled över gångbanan och ner för slänten rätt in i förskolans vägg. Efter olyckan smet föraren från platsen. Polis kunde senare konstatera att bilen var stulen och registrerad hos en bilfirma.

Föräldrar på förskolan har reagerat på händelsen med oro.
– Min son brukar sova middag under fönstret man ser på bilden. Tänk om detta hade hänt en vardag och tänk om det var en lastbil som kört , säger Andreas Engblom, pappa till ett barn på förskolan.
Han har tidigare påtalat för kommunen att trafiksäkerheten vid förskolan har brister. Bland annat säger han till Mitt i att det gunnebostängsel som skiljer förskolan från vägen är alldeles för rankt för att klara av en bilolycka av den typ som inträffade i helgen.
– Hela vägdragningen är fel enligt mig. Jag förstår inte hur de har tänkt sig när de dragit en 90-kurva utanför ett dagis. Det är hål i huvudet, säger han.

Förskolan Smultronet ligger i det nybyggda området Haga3 i Ormsta. Vägnätet i området är inte helt färdigt. Olycka i helgen har dock föranlett kommunen att utreda säkerheten på platsen skyndsamt.

– Nu är det fullt fokus på att snabbutreda hur sjutton det här kunde hända och varför att vi gjort bedömningen att det inte behövdes skydd där. Barnen är det käraste vi har, självklart har kommunen ett ansvar att skydda dem, säger Parisa Liljestrand (M), kommunalråd.

Daniel Jäderland, trafikplanerare på kommunen berättar att saker faktiskt är på gång på platsen.

– Jag har kollegor som är ute just nu och tittar på att sätta ut hinder, säger han.

Skyltar som varnar för den skarpa kurvan är också beställda. Dessutom ha refuger satts upp mellan cykelvägen och bilvägen i samma område.

Han menar dock att just den här typen av olyckor är svåra att helt skydda sig mot.
– En sån här olycka är svårt att värja sig från. Det var ett stulet fordon och vi vet inte vad det körde i för hastighet, säger han.