26 bilar sönderkörda i potthål – på två dygn

Potthål Mölnvik Värmdö
Minst 26 bilar kördes sönder i ett potthål i Mölnvik.
Robin Ekström, däckmontör på Värmdö gummiservice.
Robin Ekström, däckmontör på Värmdö gummiservice.
Minst 26 bilar körde på två dagar sönder sina däck i ett stort potthål i Mölnviksrondellen. Nu ska kommunen utreda om man ska göra som Nacka och införa en potthålsgaranti – för att snabbare täppa till de pengaslukande hålen.

Flera Värmdöbor skadade alltså sina bilar när de körde ner i potthålet i rondellen intill McDonalds i Mölnvik för ett par veckor sedan. Först efter ett par dagar ställdes varnande trafikkoner ut för att hindra fler missöden.

Potthål Mölnvik

Vid den här rondellen fanns potthålet där bilarna kördes sönder. Foto: Johan Kristensen.

”Ett slag i hjärtat”

Däckmontören Robin Ekström på Värmdö gummiservice fick ta hand om sex skadade bilar. Han vet om totalt 26 bilar som stod stilla under helgen för att däck och fälgar blev förstörda.

Robin Ekström, däckmontör, tycker att potthålen i Värmdö behöver åtgärdas snabbare.

Robin Ekström, däckmontör, tycker att potthålen i Värmdö behöver åtgärdas snabbare. Foto: Johan Kristensen

– Det är som ett slag i hjärtat när folk kommer in med fräscha fälgar och däck som är helt förstörda. Det känns så onödigt när alla känner till det att man inte gör något tidigare, säger däckmontören Robin Ekström på Värmdö gummiservice.

Dyra reparationer

De som hade tur i oturen kunde komma undan med att reparera ett däck för omkring 1500 kronor. Medan en man som körde sönder två däck och fälgar fick reparationskostnader på 11 900 kronor.

Potthålsgaranti

Socialdemokraterna förslår nu att Värmdö kommun likt Nacka inför en potthålsgaranti. Den innebär att kommuninvånare ska kunna anmäla potthål på kommunala bilvägar, gång- och cykelbanor och att kommunen ska besiktiga skadan inom 48 timmar och åtgärda den inom fem dygn.

– Jag tycker att det låter jättebra, säger Robin Ekström.

Potthål i Mölnvik.

Potthål i Mölnvik. Foto: Johan Kristensen

Ska utredas vidare i Värmdö

Frågan togs upp på tekniska nämnden på torsdagskvällen men än är inget beslut fattat, utan ärendet bereds vidare. Processen väntas ta en till två månader.

Redan före sammanträdet avslöjade nämndens ordförande Filip Joelsson (MP) att han vill att tekniska kontorets tjänstemän kollar närmare på förslaget. Men han ser redan nu en del frågetecken.

– Jag vet inte om det är praktiskt genomförbart i Värmdö. Kommunen är huvudman för en väldigt liten del av vägnätet, många av vägarna har vägföreningar som huvudman och de har ju inte samma resurser som kommunen att laga vägar. Vi kan ju lova att kommunen lagar vägar inom två dygn men det blir ju ett ihåligt löfte när vägföreningarna inte har den möjligheten, säger han.

Fakta

Drabbad bilförare kan ha rätt till skadestånd

Den som har råkat ut för en skada på sin bil på grund av ett potthål på någon av Trafikverkets vägar kan ansöka om skadestånd via myndighetens hemsida.

Spara foton och annan dokumentation som kvitton från reparationer.

Normalt tar det uppåt två månader innan du får besked om du får skadestånd. Men ”på grund av en mycket stor ärendetillströmning kan handläggningen komma att ta betydligt längre tid”, skriver Trafikverket.

Källa: Trafikverket