”Blåljuskollen Haninge” måndag: Ny husbrand utreds som mordbrand – och flera villainbrott

Totalt fyra villainbrott anmäldes den gångna helgen i Haninge.
Totalt fyra villainbrott anmäldes den gångna helgen i Haninge.
Ny husbrand i Haninge utreds som mordbrand  – och mörkrets intåg har direkt ökat antalet villainbrott. Här är "Blåljuskollen Haninge" måndag med helgens händelser.

Allvarlig brand i radhus i Jordbro
Vid 03.15 natten mot söndag larmades räddningstjänst och polis om en radhusbrand på Klapperstensvägen i Jordbro. Branden rubriceras i nuläget som mordbrand. De boende var bortresta när branden startade, och ingen person har skadats.
– Teknisk undersökning sker troligtvis under måndagen när huset kallnat, och det är väl oklart hur branden startat i dagsläget. Det är fortfarande avspärrat, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.
Hur allvarligt skadat är huset?
– Byggnaden har väl kanske inte brunnit ner, men det är omfattande skador på huset. Räddningstjänsten gjorde allt för att begränsa branden till den enskilda fastigheten.

Narkotikapåverkade unga män greps efter jakt  
Vid 5-tiden på söndagsmorgonen, efter att ett fordon med två män i först vägrat stanna på polismans tecken, lyckades polispatrullen sedan få dem att stanna vid Ramsdalsvägen vid Ramsdalen i södra Vendelsö. De två männen lämnade fordonet och försökte springa från polisen, innan de greps. Det visade sig att bilen stulits i Göteborg och var falskskyltad.
– Föraren i 25-årsåldern var påverkad av både alkohol och narkotika och passageraren i 16-årsåldern var påverkad av narkotika. Båda har anhållits efter förhör.
Ett annat drograttfylleri upptäcktes natten mot måndag, vid 1-tiden på Oxens gata i Brandbergen, där en man i dryga 20-årsåldern stoppats.
– Fordonet kontrollerades, föraren rapporterades för drograttfylleri och personen saknade behörighet att köra bild och misstänktes därför även för olovlig körning. Tyvärr var det ganska mycket drograttfyllor i helgen i Haninge., säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Flera villainbrott i helgen – bil stals vid ett av dem
Tre fullbordade inbrott – och ett inbrottsförsök. Under gångna helgen har flera villaägare i Haninge råkat ut för inbrottstjuvar. Detta skedde på adresser i Kolartorp,  Vega, Vendelsö och Årsta Havsbad. I de fullbordade inbrotten har de boende upptäckt inbrotten först när de kommit hem. I Årsta Havsbad stals dessutom en bil i samband med inbrottet.
– Man hittade tydligen bilnycklarna och körde i väg med bilen. Och bilen är inte anträffad än, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
Men i försöket som stoppades, i Vega, var villaägaren hemma.
– Målsägande vaknade då på natten efter att ha hört en smäll. Men först på morgonen upptäckte man att fönsterrutan krossats, säger Lars-Göran Rehn.
Vad är det som stals i de andra fallen?
– Pengar, alkohol och teknisk utrustning som datorer vid åtminstone några av tillfällena. Sen brukar de boende efter hand upptäcka vad som mer stulits. Men vi har inga spår efter någon gärningsman.
– Det sticker ut med så många inbrott på en helg. Och det är lite oroväckande med mörkare tider nu, inbrotten brukar öka i oktober, säger Lars-Göran Rehn.