S och MP: Börja arbetet med t-banan nästa år

Tunnelbanan sla gå via Östberga, Årstafältet och Årstaberg.
Tunnelbanan sla gå via Östberga, Årstafältet och Årstaberg.
Partierna är ivriga med att komma igång med tunnelbaneutbyggnaden mellan Älvsjö och Fridhemsplan.
S och MP vill börja projekteringen redan nästa år.
– Jag hade helst börjat igår, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Den nya tunnelbanelinjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan med stationer i Östberga och på Årstafältet är efterlängtad av många Östberga- och Årstabor.

Enligt överenskommelsen i Stockholmsförhandlingen ska den börja byggas senast 2026. Men nu ser det ut som att utbyggnaden kan komma igång tidigare.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill starta projekteringen av den nya tunnelbanelinjen redan nästa år.

– I uppgörelsen i Stockholmsförhandlingen är det tydligt att något av projekten kan förskotteras. Vi vill då säkerställa att det är tunnelbanan som prioriteras, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd och fortsätter:

– Dels tycker vi att det är oerhört viktigt att vi får en utbyggd tunnelbana. Dels finns det redan en projektorganisation som vi borde utnyttja.

Förslaget blev dock nedröstat på trafiknämnden.

– Lägger man den typen av skrivelse på sittande nämnd får man räkna med det. Vi måste ha en seriös diskussion om det med alla parter som är inblandade, säger Kristoffer Tamssons (M), trafiklandstingsråd.

Men han är också ivrig att komma igång med utbyggnaden.

– Jag sa redan när vi presenterade överenskommelsen att jag gärna ser att vi tidigarelägger projekt. Men först måste vi invänta regeringens beslut så att det verkligen finns pengar, sedan måste vi diskutera med alla partier och inblandade parter. Det här är ju inget som landstinget ensamt bestämmer om, säger han och tillägger:

– Men jag vill gärna komma igång så snart som möjligt. Jag hade helst börjat igår.