SL bryter avtal: Dödsstöten för förarlösa tåg

Tunnelbanevagn på röda linjen.
Tunnelbanevagn på röda linjen.
SL har brutit avtalet med det italienska företaget Ansaldo som skulle leverera ett nytt signalsystem till tunnelbanans röda linje. Dödsstöten för förarlösa tåg, menar Miljöpartiet.

Det blir inget nytt signalsystem för röda linjen. I alla fall inte på ett tag. SL skriver i ett pressmeddelande att de har brutit avtalet med leverantören.

– Det föreligger fundamentala brister i Ansaldos leverans och vi litar inte på att Ansaldo kan leverera enligt avtalet, säger Caroline Ottosson, chef för trafikförvaltningen och vd för SL, i utskicket.

Det nya signalsystemet skulle möjliggöra tätare turer och möjlighet att köra den nya tunnelbanevagnen. Något som var tänkt att minska trängseln för resenärerna på den hårt belastade linjen. Att avtalet bryts ska inte påverka resenärerna, det menar SL. Men oppositionen håller inte med. Talla Alkurdi (S) menar att det kommer att spä på trängseln ännu mer.

Miljöpartiets Malin Karlsson säger att detta stänger dörren för förarlösa tåg. Något som SL har investerat mycket pengar i – både i ny depå och i nya tåg.

– Vi kan inte backa nu, säger Malin Karlsson (MP).