Buss 153 får glesare trafik

buss
Snart blir väntan längre, för alla som åker buss 153.
Buss 153 mellan Fridhemsplan och Bredäng får glesare trafik. Det blir 15-minuterstrafik i stället för 12-minuterstrafik, redan i december.

För bara ett par år sedan var buss 153 nedläggningshotad, med motiveringen att den till stora delar går parallellt med t-banans röda linje. Men både lokalpolitiker och resenärer protesterade och framhöll att buss 153 är hårt belastad både under morgonrusningen och eftermiddagsrusningen, då många tar den till och från stan.

Protesterna gjorde att SL ändrade sig. Linjen fick vara kvar, men trafiken glesades ut från 10-minuterstrafik till 12-minuterstrafik.

Nu är det dags för ännu en neddragning. Från och med den 11 december är det 15-minutertrafik som gäller.

– De nya tiderna kommer att gälla under normaltidstrafik, det vill säga när det inte är storhelger eller sommar, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid SL.

Förändringen för buss 153 ingår i ett stort paket om nästa års kollektivtrafik, som landstingets trafiknämnd fattar beslut om den 25 oktober. Förändringarna innebär att 78 bussturer får ökad turtäthet och 35 minskad.

Bland de linjer som får ökad turtäthet finns linje 173, mellan Skarpnäck och Skärholmen. Mellan klockan 18 och klockan 19.30 på lördagar kommer bussarna att gå var 15:e minut i stället för med dagens 30-minutersintervaller.