Tyresös bussar sena – når inte upp till målet

Tyresös bussar når inte upp till SL:s mål om punktlighet.
Tyresös bussar når inte upp till SL:s mål om punktlighet.
Tyresöbussarna var mer försenade i januari men något punktligare i februari, jämfört med motsvarande månader i fjol.
Punktligheten är dock sämre än SL:s eget mål, visar senaste månadsstatistiken för området.

Vinterns snökaos och växlande väder har flera gånger skapat problem för kollektivtrafiken. Hittills i år är bussarna i Tyresö mer försenade till sina hållplatser jämfört med samma tidsperiod i fjol. Det visar nya siffror från SL:s senaste månadsrapport, som baseras på trafiken under vardagar.

I Tyresös avtalsområde steg punktligheten för ankomster från 56 procent i januari till 59 procent i februari. Förra året var det tvärtom – då sjönk istället punktligheten ner till 55 procent i februari.

Anledningen till att punktligheten gått ner stavas vädret. Busstrafiken är i stor utsträckning beroende av väghållarna som ansvarar för snöröjning och halkbekämpning.

– Under 2019 har vi haft väldigt besvärligt väder med snabba växlingar mellan plus- och minusgrader. Det har gjort att vägarna har varit ovanligt hala. Det gör att bussarna behöver sänka hastigheten och i värsta fall behöver vi även ställa in vissa avgångar, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Når inte upp till målet

De ökade förseningarna gör att SL ligger ännu längre från sitt eget mål att 75 procent av turerna ska komma fram i tid.

– Vi sätter alltid säkerheten först, och därför behöver vi prioritera säkerheten över tidtabellen när det är väldigt halt eller stora mängder snö. Utöver det påverkas bussarna förstås också av all annan trafik. Om all trafik går långsamt på grund av halka hamnar förstås även bussarna i de trafikstockningar som uppstår, säger Elin Lindström.

Fakta

Så stor andel av bussarna höll tiden i Tyresö

SL:s mål om godkända ankomster är 75 procent. Vid en godkänd ankomst ankommer bussen till mäthållplatsen 3 till 0 minuter före annonserad tid. För
vissa linjer är intervallet för godkända ankomster 5 till 0 minuter.

Källa: SL