Nya City-förslaget får kritik

Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).
Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).
Knappt hann det nya förslaget för City presenteras innan oppositionen var framme med sågen. Förslagen orsakar trängsel och man missar elefanten i stadsrummet, tycker man från borgerligt håll.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) presenterade i dag tre stora förslag till förändringar i City som alla syftar till att minska biltrafiken och underlätta för flanörer och cyklister.

Moderaterna i stadshuset menar att planen bygger på ett feltänk.

– Förslaget kommer inte att leda till att 57 procent av trafiken försvinner som majoriteten tycks tro, utan istället orsaka värre trängsel i innerstan. Vi moderater vill ha färre bilar i city, men för det krävs lösningar som får människor och företagens vardag att fungera, säger oppositionsborgarrådet i Stockholms stad, Cecilia Brinck (M) i ett pressmeddelande.

Hon menar att förslagen inte är realistiska.

– Majoriteten har inga svar på hur framkomligheten för nyttotrafiken ska säkras. Butiker är beroende av varutransporter och att kunderna kan ta sig fram. Handeln, kaféerna och restaurangerna är livsnerven i Stockholms city. Det behövs hållbara, kostnadseffektiva och fungerande transporter för att de inte ska slås ut, säger Cecilia Brinck (M),oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Majoriteten skriver dock i sitt förslag att leveranser skulle kunna ske via en samlastningscentral.

Även KD kritiska

Och Kristdemokraternas Erik Slottner tycker att majoriteten glömmer Plattan.

– Elefanten i stadsrummet är Sergels torg. Om inte något görs åt denna plats kommer City aldrig att kunna repareras. Sergels torg skapar ett sår i City och gör platsen otrygg och ogästvänlig under stor del av dygnet, skriver han i ett pressmeddelande.