Min lokala hjälte

Cyklister och fotgängare riskerar livet i höstmörkret

Man vet aldrig vad som dyker upp i höstmörkret.
Man vet aldrig vad som dyker upp i höstmörkret.
Åtta av tio bilförare har blivit överraskade av att motionslöpare plötsligt uppenbarat sig på vägbanan.

Cyklister är en annan grupp som lever farligt i höstmörkret.

Stockholm har gått över till vintertid och timmarna med dagsljus blir allt färre. Höstmörkret gör att farorna ökar i trafiken.

Enligt en undersökning som Trygg-Hansa beställt – och där 3 480 intervjuer genomförts – svarade 80 procent av bilförarna att de någon gång överraskats av motionärer som plötsligt dykt upp på vägen.

Fyra av tio motionärer svarade att de upplevt att bilförare inte sett dem i tid.

Försäkringsbolaget vill därför påminna motionslöparna om att göra sig synliga i trafiken.

– Att man har reflex ökar markant chanserna att bli sedd på mörka vägar, säger Anna Svärd vid Trygg-Hansa.

Samtidigt betonar Trygg-Hansa att reflexer inte är någon garanti.

– Många löparkläder har i dag insydda reflexer, i grunden är det bra för då glömmer man dem inte. Det många dock kanske inte vet är att reflexer har begränsad livslängd. När de tvättas och slits försämras deras funktion. Reflexvästar eller påhängda reflexer är bättre i det avseendet då de kan bytas ut oftare, säger Anna Svärd.

Cyklister är en annan grupp i trafiken som blir mer osynlig ju mörkare det blir ute.

Hägerstensbon Mats Nilsson körde en tidig morgon härom veckan på Nybodagatan i Midsommarkransen och höll knappt på att se cyklisten i korsningen när han skulle svänga.

Det kunde ha gått mycket illa.

– Jag höll på att köra på en cyklist som kom i full fart utan lyse. Jag blev jätterädd, fick nästan motorstopp och hjärtsnörp på köpet, säger han.

Cyklisten hade inga lysen eller reflexer och syntes mycket dåligt. Mats Nilsson vill uppmärksamma situationen som råder i trafiken nu.

Enligt polisen är det ett angeläget problem han tar upp.

Förutom att det som alltid är viktigt att man som bilist kör försiktigt är hösten en tid då cyklisterna verkligen måste se till att de syns.

– Olyckorna ökar alltid på hösten. En del cyklister är noga med att synas, andra är det inte. Men fram- och bakljus är det lag på att ha, reflexer likaså. En reflexväst är bonus, säger Mikael Larsson, samordnare vid Söderorts trafikgrupp.

Allra farligast lever dock fotgängarna.

– Många tror att de syns även om det är mörkt, dåligt väder och de går över ett obevakat övergångsställe utan reflexer. Visst, bilisten har ett ansvar men korsar man vägen så måste man se sig för, säger Mikael Larsson.

Ida Leveby Andersson