Därför städas inte gatan när du flyttar bilen

Kommer inte alltid trots att du parkerat om din bil.
Kommer inte alltid trots att du parkerat om din bil.
När det är minusgrader i luften ger sig inte renhållningsmaskinerna ut på gatorna. Men oavsett om något arbete kommer att utföras eller inte ska den som parkerat bilen på gatan flytta sitt åk.
– Ja, annars riskerar man böter. Parkeringsreglerna gäller oavsett, säger Rositsa Englund, gatudriftsingenjör vid trafikkontoret.

Uppmärksamma Stockholmare har noterat att renhållningsmaskinerna inte har varit lika frekvent förekommande på stadens gator de senaste veckorna.

Det finns två anledningar till det: Dels riskerar de gå sönder och dels skapar de hala vägar.

Det innebär möjligen att gatorna är lite skitigare än annars. Men också att bilägare tvingas flytta sina bilar, utan att någon städning utförs.

– Det är provocerande. Det var ett femtiotal bilar som var tvungna att flyttas häromdagen, och sen kommer de inte, säger Östermalmsbon Christer Rimling som bor i närheten av Valhallavägen.

Rositsa Englund vid trafikkontoret bekräftar att det inte görs någon städning med maskiner nattetid när minusgrader råder.

– Maskinerna fryser sönder när det är kallt och med vattnet orsakar vi halka för bilarna i stället, säger hon.

På Valhallavägen och Banérgatan sker servicenatten 00-06 på måndagar, och de som har sina bilar parkerade där måste flytta dem trots att gatan inte städas.

– Men det är inte bara för städningen man gör det utan för all typ av arbete. Det kan handla om allt från belysning till underhåll.