Debatterad väg är rena isgatan

"Bilar kör av till höger och vänster"
"Bilar kör av till höger och vänster"
"Rena ishockeybanan på vintern"
"Rena ishockeybanan på vintern"
Potthål upp till 1 meter i diameter.
Potthål upp till 1 meter i diameter.
I flera år har Bo Pahlén, ägare av Lingbergs säteri, drivit frågan om underhållet på Lingbergsvägen. På sommaren är kulturvägen mycket dammig med stora hål och under vintern förvandlas densamma till en skridskobana. "Ska det vara så här?", frågar sig Bo Pahlén.

– Under vintern glider bilar av vägen till höger och vänster och det går nästan inte att ta sig fram. Idag är det rena ishockeybanan här, säger Bo Pahlén som äger Lingbergs säteri i Vallentuna.

Detta är inte första gången Bo har reagerat på hur den kulturmärkta Lingbergsvägen sköts. Sedan 2014 har han skickat brev till både länsstyrelsen, trafikverket och kulturnämnden för att få till en förbättring. Bland annat med en föreslagen hastighetssänkning.

– Hastighetsbegränsningen är 70 här men man kan ändå inte köra fortare än 30-40 km/h. Det är så smalt att två bilar knappt kan mötas och man måste ändå kryssa mellan alla potthål, säger Bo.

På en sträcka utanför Lingbergs säteri räknade han upp till 700 potthål i varierande storlekar upp till nästan en meter i diameter. Bo menar att det är bättre att lägga på en beläggning på vägen för att både få den plan och dammfri på sommaren. Han säger att det borde bli billigare än att underhålla hela tiden.

I höstas skrev han till kommunen om kulturvägen med anledning av dammet som far upp när bilar kör förbi. Vägen innehåller 10 % kvartsdamm som kan framkalla silikos och andra lungsjukdomar. Oron för att människor längs vägen ska andas in dammet och att det även letar sig ner i brunnar och dricksvatten, får honom att skriva att det är en miljöfråga av yttersta vikt.

Kulturnämnden har svarat att längs med Lingbergsvägen ligger de mest bevarade forntidslämningarna i Vallentuna kommun med bland annat gravplatser från järnåldern. Det är den väg som knöt samman Vallentuna och Vada kyrkor. De kommer inte att lägga på någon beläggning.

Nu är det istället isen på vägen som får Bo att reagera. Han har sett hur bilar har kört av vägen och tycker att kommunen i alla fall bör se till att man kan ta sig fram på ett säkert sätt.

– Jag har full respekt för att det är en kulturväg men det borde kunna bli bättre, säger han.