Min lokala hjälte

Det bästa i Stockholm är billigt

Ännu ett par härliga veckor kvar på semestern, men kontot är långt ifrån välfyllt.

Det är då det är dags att börja njuta på riktigt.

Lokaltidningen Mitt i vet förstås hur.

Det var som fasen!

Ett par veckor kvar på semestern och en koll på kontot får en att blekna. Slantarna har rullat må jag säga. Frågan är vad jag kan göra med det lilla som finns kvar.

Ringer till nöjesexperten Anders Wennman. Vet av erfarenhet att denna man snart kan få den med tunn pluska att bli på bättre humör.

– Det bästa i stan är ju gratis, säger han entusiastiskt.

Anders Wennman grundade för drygt sex år sedan sajten gratisistockholm.nu tillsammans med kompisen Tony Bogren. Sedan starten har de tipsat om drygt 80 000 evenemang.

– I början brukade Tony och jag tävla om vem som hann med flest gratisnöjen på en dag. Då var det högt tempo kan jag lova. Vi gick verkligen i gång på grejen. Men nu har vi skaffat familj och lugnat ner oss lite.

Dock konstaterar han att Stockholms utbud är ljuvligt generöst och att det bara är att gå ut och ta för sig. Bland sommarens måsten nämner han exempelvis Parkteatern och alla festivaler. Dessutom tipsar han om att hålla koll på alla de olika former av gratis utomhusträning som äger rum.

Även Ann-Charlotte Jönsson, presschef vid Stockholms Visitors board, får glädje i rösten då Stockholms utbud kommer på tal.

– Tänk bara på alla marknader man kan hänga runt på. Vid Hornstull till exempel. Att hoppa på en skärgårdsbåt till Fjäderholmarna, Grinda eller kanske Utö är också fantastiskt utan att kosta skjortan. Och ändå är det ju som att komma till helt nya världar.

Fina tips det där.

Mitt i:s reporter Katarina Linde tog sig till Tantolunden där Friskis och Svettis bjuder på gratis träningspass hela sommaren. ”Ett gäng skränar lite lagom lyckligt under ett träd. Och där står jag och hoppar till ”Oh just a little bit, a little bit more”. Självklart är det rätt mysigt det hela.”

foto: åsa sommarström

Fakta

Billigt eller gratis – Mitt i tipsar om semesternöjen som inte kostar skjortan

Parkteatern. Uppträder runt om i Stockholm hela sommaren, och satsar i år extra mycket på barn och familj.

Cykla. Kör Djurgården runt, eller ta en tur till fina utsiktspunkter som Fåfängan, Fjällgatan och Monteliusvägen.

70-talets Stockholm. Stadsrundtur – är även ABBA inbakad blir det alldeles oemotståndligt. Boka biljett på ticnet eller köp på Stadsmuseet för 130 kronor.

Stockholms kulturfestival. Stor mängd underhållning 13-18 augusti. Den 17 augusti dyker Pointer Sisters upp.

Loppis. Hornstulls marknad, Blasieholmstorg och Trädgården vid Skanstull bara för att nämna några.

Stadshustornet. Här är det glest mellan stockholmarna. Däremot japaner, tyskar och amerikaner som vet att uppskatta denna spännande miljö.

Ståuppkomedi. Gratis på Big Ben på Folkungatan tisdagar, torsdagar och söndagar. Mafia Comedy på Underbara bar på lördagar.

Utställningar. Finns en uppsjö!

Konserthäng. Ett allt mer poppis folknöje är att hänga utanför de stora konserterna. Ta med filt och fika!

Gå på museum. Sjöhistoriska museet, Tullmuseet och Mångkulturellt centrum är några av de museer som har gratis entré. Många har gratis inträde för barn och unga.

SL-semestra. Utnyttja SL-kortet och gör en resa till en kommun du inte brukar besöka.