Är det ett rymdskepp? Nej, nya tunnelbanan!

Visionsbild över plattform Hagalund.
Visionsbild över plattform Hagalund.
Spana in de nya spejsade stationerna på Gula linjen.

Det går framåt med planerna för gula linjen till Arenastaden. Nu släpper landstinget för första gången illustrationer på hur den nya stationen i Hagalunds industriområde ska se ut utanpå och inuti.

Bilderna är framtagna av &Rundquist/3D HOUSE, och precis som vid de andra stationerna Arenastaden och Hagastaden smyckas stationen rikligt med spejsig konst och modern design.

– Nu börjar en längre tids hårt arbete att bära frukt och ta sig i konkreta uttryck. Här finns nu konkreta planer på hur stationerna ska ut och fungera, och hur konsten ska se ut, samt mer konkreta tidsplaner, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

2018 sätts spaden i marken och borren i berget, enligt Tamsons.

– 2024 så rullar tågen på gula linjen, både den planerade i Stockholmförhandlingen (Arenastaden och Hagastaden, reds. anm.) men också stationen i Hagalund.

Stationsnamnen kan ändras

Stationen med uppgång i Arenastaden och Hagalundsgatan går under arbetsnamnet Arenastaden. Stationen under Hagalunds industriområde går under arbetsnamnet Hagalund, något som kan förvirra resenärer som ska till Hagalundsgatan.

Men namnen är än så länge inte spikade.

– Det här är arbetsnamnen på stationerna, man måste börja någonstans. Jag tror att vi måste ha en öppenhet i processen i och med att vi måste ha enkla och begripliga namn på stationerna.

– Finns det den typen av intressen från fastighetsägare och andra intressenter, ett namn som kanske passar bättre in i deras plan och så absolut ska vi lyssna på det. Det ligger ett stort värde i ett namn, fortsätter Tamsons.

Hur ser du på möjligheten att bygga vidare gula linjen från Arenastaden?

– Det mesta är möjligt. Men nu handlar det om att få spaden i marken när det gäller den beslutade sträckningen. Vi håller just nu på med projekt för 60 miljarder för att bygga ut kollektivtrafiken i länet. Nu ska vi vara uthålliga och få det på plats. Sen ska vi lyfta blicken och se vad som kan bli nästa steg, men inte just nu, säger Kristoffer Tamsons.

Visionsbild över mellanplan på station Hagalund.

Visionsbild över västra entrén, intill Solnavägen.

Visionsbild över östra entrén, i Hagalunds industriområde.

Entrén från Gelbgjutaregatan.

Även vid station Arenastaden, med uppgångar mot Dalvägen och Hagalundsgatan finns nya illustrationer på hur stationen kommer att te sig.

Entrén från Hagalundsgatan.

Biljetthallen vid station Arenastaden.

Plattformen vid Arenastadens norra uppgång.

SL har även tagit fram en film där man berättar mer om konsten på stationerna.