”NK-expressen” kan få nya vagnar

Spårvagns modell A34 och A35
SL ska förnya fordonsflottan på linje 7. A34:an byts ut mot A35:an - samma modell som körs på tvärbanan idag.
258 miljoner kronor kan bli slutnotan när SL förnyar fordonsflottan på linje 7 – den så kallade "NK-expressen". Sex spårvagnar får lämna plats åt åtta nya.

På linje 7 som går mellan Kungsträdgården och Waldemarsudde kör idag sex stycken spårvagnar. De sticker ut i jämförelse med resten av SL:s fordonsflotta.

– De är ett udda fordonsinslag i SL:s fordonsflotta. Det gör dem dyrare att hantera över tid eftersom att underhållsutrustning och reservdelar behöver köpas in för få vagnar, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör på Trafikförvaltningen.

De är av modellen A34, medan spårvagnarna som trafikerar tvärbanan är av modell A35. Därför har det kommit in ett förslag till landstinget om att köpa in totalt åtta nya vagnar av samma modell till ”NK-expressen”. Den totala notan väntas landa på 258 miljoner kronor.

– Kostnaden är 192 miljoner för de sex av vagnarna ska ersätta de vagnar som går i trafik idag och 66 miljoner för de två nya vagnarna som vi köper in, säger Åbom.

Enligt Lisa Åbom behövs två vagnar till för att kunna upprätthålla turtätheten när linje 7 förlängs till T-centralen på Klarabergsgatan i framtiden.

Förslaget om nya vagnar ska upp till beslut i landstingsfullmäktige den 13:e december innan det är klart, men det lutar åt att förslaget godkänns, eftersom landstingsstyrelsen redan har sagt ja till förslaget.

När kan de nya vagnarna rulla på gatorna?

– Planen är successiv leverans med start under 2019, säger Lisa Åbom.

Vad händer då med de gamla vagnarna om man beslutar att köpa in nya? Jo, tanken är att de ska övertas av Norrköpings Spårvagnar och rulla på gatorna där.