Min lokala hjälte

Färre fartdårar åker fast på Södermalm

Polisen på Södermalm prioriterar inte att gripa fortkörare. I stället läggs fokus att ta fast trafikanter som kör mot rött ljus.

Mitt i kunde i veckan avslöja att polisen i Stockholm inte hinner med fartkontroller, vilket gör att färre fartdårar och rattfulla grips.

På Södermalm har ett hårdare tryck på polisen med flyktingströmmar och terrorhot gjort att en del lokalt polisarbetet, som trafiksäkerhet, har fått stå tillbaka under det senaste året, enligt kommunpolis Anders Lindberg.

https://writer.mitti.se/wp-content/uploads/2016/10/Skärmavbild-2016-10-12-kl.-10.37.06-150×150.png

Dessutom har Södermalmspolisen lagt om fokus om hur de arbetar med trafikfrågor. Förr var polisen tvungen att göra ett visst antal hastighetskontroller varje år. Det uppdraget har tagits bort – istället är det upp till varje polisområde att välja hur man ska arbeta med trafikfrågor. På Södermalm innebär detta att kontrollerna har fått stå tillbaka.

– Vi tittar på statistik hur trafikanter skadar sig här på Södermalm. Hastigheten har inte visat sig vara ett stort problem, säger Anders Lindberg, kommunpolis.

Istället läggs fokus på där det förekommer flest personskador, som till exempel rödljuskörningar.

– Men det innebär inte att vi helt slutat med kontroller. Vi har dem efter behov.

Vid skolstart och på de nationella trafikveckorna, där alla Sveriges polisområden uppmuntras ha ett trafikperspektiv, finns till exempel trafikkontroller på Södermalm.

– Och får vi tips från medborgarna om att det är problem vid ett visst område så försöker vi att reagera på det. Förra året stod vi till exempel i backen vid Renstiernas gata efter att vi fått tips om att förare körde för fort, säger Anders Lindberg.

Rattfyllerister grips genom att stoppa bilar som uppför sig konstigt och vid de fasta kontrollerna.

Anders Lindberg tycker att det fungerar bättre nu – när varje polisområde själva får välja hur de ska arbeta med trafiksäkerheten.

– Det var inget bra sätt att jobba som vi gjorde förut. Jag tror att det kommer medborgarna till gagn om vi får jobba lokalt på det sätt som vi tror är bäst här på Södermalm. Trafiken är ett av våra prioriterade områden.