Full fartdåre flydde in på cykelväg

Roslagsbon, som saknar körkort, dömdes bland annat för grov vårdslöshet i trafik.
Roslagsbon, som saknar körkort, dömdes bland annat för grov vårdslöshet i trafik.
För att skaka av sig polisen körde bilföraren i Åkersberga in på en cykelväg och i en korsning var han nära att krocka. Nu har föraren dömts för flera trafikbrott och för våld och hot mot poliser.

I hög fart och berusad körde den unge roslagsbon bil bland annat på en 200 meter lång cykelväg mellan Röllingbyvägen och Smedbyvägen i Åkersberga. I korsningen Smedbyvägen/Storängsvägen var han nära att krocka med en annan bil, innan polisen kunde gripa honom.

Händelsen i Åkersberga inträffade i början av oktober förra året.

I måndags dömdes föraren, som är i 20-årsåldern, av Norrtälje tingsrätt, bland annat för vårdslöshet i trafik, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och för att ha gjort motstånd mot polisen när han greps. Mannen har delvis erkänt och uppgett att han kört 70 på en 50-väg i Åkersberga och att han kört på cykelvägen för att komma undan polisen – men att det var ”bra och fri sikt” där och han ”inte körde så fort”.

Enligt polisen fanns både andra bilar och gångtrafikanter ute längs vägarna vid tillfället.

Roslagsbon dömdes även för att i december förra året ha kört 200 km/timmen, gjort farliga omkörningar, kört mot rött ljus och kört förbi en skola och förskola i 100 km/timmen. Händelsen inträffade i Uppsala kommun och mannen var knarkpåverkad vid det tillfället.

Norrtälje tingsrätt dömde mannen till skyddstillsyn och samhällstjänst. Dessutom beslutade domstolen att förverka mannens beslagtagna bil.