Glädje på cykelkurs

–  Jag började kunna cykla efter tredje gången på kursen. Då cyklade jag på en mindre cykel. Efter det fick jag en stor gul cykel jag skulle cykla på, men jag vågade inte riktigt. Känslan när man kan cykla går inte att beskriva. Det är en sådan frihet, säger Nadja Lasfirare.
– Jag började kunna cykla efter tredje gången på kursen. Då cyklade jag på en mindre cykel. Efter det fick jag en stor gul cykel jag skulle cykla på, men jag vågade inte riktigt. Känslan när man kan cykla går inte att beskriva. Det är en sådan frihet, säger Nadja Lasfirare.
– Jag började på kursen från noll. Men det är jättekul, alla har samma förutsättningar här. Jag har alltid velat lära mig cykla, säger Fatemeh Ahmadi.
– Jag började på kursen från noll. Men det är jättekul, alla har samma förutsättningar här. Jag har alltid velat lära mig cykla, säger Fatemeh Ahmadi.
– Jag har alltid önskat att jag kunnat cykla, men jag har inte haft möjlighet att prova, säger Nadja Lasfirare, 40 år. Hon är en av många deltagare som går en cykelkurs för nybörjare i Fagersjö. Bakom kursen står cykelfrämjandet i samarbetet med Stockholm stad.

Kerstin Juneberg och de andra volontärerna från cykelfrämjandet kör upp de väl använda cyklarna ur en källare i Fagersjö. För ett år sedan drog hon igång projektet tillsammans med Stockholm stad. Sedan dess har omkring 60 personer lärt sig cykla. Hon berättar att många som kommer hit har lärt sina barn cykla, men kan inte själva. Andra som kommer till kursen har blivit hitskickade av hemtjänsten så de kan cykla i jobbet.

–  Det är en cykelkurs för vuxna nybörjare, men alla är välkomna, säger Kerstin.

Klockan närmar sig 16 och kvinnorna börjar komma. För det är främst kvinnor som går på kurserna. De skyndar sig fram mot cyklarna för att få tag i sin favoritcykel. Cyklarna de använder är skänkta eller upphittade och har varit hos polisen en sväng men helt funktionsdugliga.

– I början får de ta de mindre cyklarna. Vi tar bort pedalerna och sedan får de börja med att sparka sig runt på cyklarna. När de kan handbromsa och svänga är det dags att sätta på pedalerna. De är ivriga och vi är ivriga, så det är lätt att släppa iväg dem för tidigt annars, säger Kerstin.

Överallt nere vid Magelungen syns någon med neongul väst trampa omkring på en cykel. De som fått upp lite mer fart cyklar på de asfalterade cykelvägarna medan de som är lite mer osäkra skumpar omkring på gräsytorna. Alla skrattar och har kul trots en del vurpor och mindre krockar.

– Jag blev så sjuk av stress innan sommaren att jag fick börja lära mig att gå igen på rehab. När jag var där tänkte jag att jag vill lära mig cykla också. Jag har alltid önskat att jag kunnat cykla, men har inte haft möjlighet att prova, säger Nadja Lasfirare, 40 år.

Hon åker hit ända från Grödinge i Botkyrka. Alla är välkomna oavsett hur gammal man är eller var man bor.

För Kerstin som startade kursen är det bästa att se hur deltagarna lyckas.

– Att få ta del av deras energi och glädje. Att se dem få uppfylla sin önskan när de lärt sig cykla… Det är det bästa, säger Kerstin.

 

Fakta

Vill du också lära dig cykla?

Kan du inte heller cykla, men vill lära dig? Maila: elisabeth.kempe.ek@gmail.com eller gå in på stockholm.se