Ex-guide ryter till: ”Urdåligt för turismen”

SL-buss
Buss 238 borde ha fler avgångar mitt på dan från Larsberg brygga tycker Anita Lalander.
Anita Lalander är Lidingöbor och har tidigare jobbat som turistguide.
Anita Lalander är Lidingöbor och har tidigare jobbat som turistguide.
16813215-sjovagen
Pendelbåten är ett utmärkt val om man vill se Stockholm från vattnet tycker Anita Lalander
Lidingöbon Anita Lalander, 70, är upprörd över hur få bussar som avgår från Larsberg brygga när det är turistsäsong. "Det är omöjligt att hitta till spårvagnen om du kommer från sjövägen och inte är ifrån Lidingö"

Från Nybroplan kan man ta pendelbåt 80 via Nacka strand ända ut till Lidingö. Båtturen är poplär bland turister som får se Stockholm från sjösidan.

Men om man sedan vill ta sig från Larsberg brygga till bland annat Millesgårdens museum, kan det vara svårt om man inte har koll på kollektivtrafiken.

Det har fått Lidingöbon och den numera pensionerade turistguiden Anita Lalander, 70, att reagera.

– Häromdagen mötte jag först sex tyska turister och sedan ett danskt par som inte visste att hur man tog sig dit. Urdåligt om man vill främja turismen.

Anita Lalander tycker buss 238 borde gå oftare. Foto: Privat

Dålig skyltning

Från Larsberg brygga går buss 238 som stannar i närheten av museet. Fast den har bara avgångar på morgonen och eftermiddagen. Som alternativ går det att ta Lidingöbanan som ligger omkring 400 meter ifrån bryggan. Men enligt Anita Lalander kan det vara svårt att hitta dit.

– Man ser inte spårvagnen från sjövägen och dessutom hänvisas man bara till bussen som inte går mitt på dan. Det är tråkigt för turister som är dålig på svenska och kanske måste vända tillbaka igen.

När Lokaltidningen Mitt i, kontaktar Lidingö stad är man omedveten om att det kan vara klurigt att hitta till Lidingöbanan från Larsberg brygga.

– Det finns en stor väg som går att följa till Lidingöbanan. Det är möjligt att det krävs tydligare skyltning och det är något vi kan se över. Sen när det gäller specifik skyltning till specifika inrättningar så görs det i nära anslutning till inrättningen, säger Olof Minati, enhetschef för utvecklingsenheten på Lidingö stad.

SL undersöker saken

På SL säger man att öka turtätheten för en viss busslinje är en komplex fråga.

– I grunden är det reseunderlaget som avgör ställt mot hur mycket skattepengar det kostar. Bussen avgår en gång i halvtimme på helger och på vardagar ligger spårvagnen nära till hands, när bussen inte går. Men jag skickar ut en kollega för att kolla om vi kan göra något åt att förbättra skyltningen till Lidingöbanan, säger Ronnie Johansson på SL:s presstjänst.

Att ta pendelbåten är ett utmärkt val om man vill se Stockholm från vattnet tycker Anita Lalander. Foto: Mostphotos