Han har koll på halkan

Tobias Olsson cyklar dit han ska, i snö och slask.
Tobias Olsson cyklar dit han ska, i snö och slask.
Kan du ta cykeln till jobbet, eller är cykelbanorna oframkomliga? Albybon Tobias Olsson har koll.
– I dag var det ganska bra, stora delar av cykelbanorna var sopsaltade, säger han.

Tobias Olsson bor i Alby och jobbar i Gröndal. Han cyklar året om. Turen går via Fittja, Masmo och sedan längs E4 förbi Skärholmen och sedan via Västertorp in mot stan.

– I dag var det ganska bra, stora delar av cykelbanorna var sopsaltade. Men i Västberga var det helt gräsligt med modd. Där fick jag leda cykeln, säger han.

Tobias Olsson menar att cykeln är det överlägset bästa transportmedlet i stan. Och för att underlätta håller han i ”Halkrapporten”, en tråd på Facebooksidan ”Vi som cyklar i Stockholm”.

Cyklister varnar varandra

Där rapporterar cyklister in sina iakttagelser och upplevelser av väglaget på cykelbanorna, och varnar för ställen där det är svårt att ta sig fram.

– Generellt sett har det varit bra i vinter. Sopsaltning är en väldigt bra halkbekämpningsmetod, säger han.

Men det ser lite olika ut på hans väg in till stan. Botkyrka är duktiga på att röja snö, tycker han. Huddinge är sämre, där sopsaltar de inte och är sent ute med snösvängen. De stora stråken in mot Stockholm var halkiga i början av vintern, men är bättre nu, berättar han. Innerstan är moddig och besvärlig.

Häftigt när man ser hur trafiken står helt stilla på motorvägen

Tobias Olsson

Men Tobias Olsson är inte rädd för lite snö. Han ställer inte cykeln i första taget, inte ens förra veckan när snökanonen drog in.

– Det var roligt, ett äventyr. Det känns häftigt att cykeln funkar så himla bra även under sådana väderförhållanden. Särskilt när man ser att hur trafiken står helt stilla på motorvägen intill…

Fakta

Så rapporterar cyklisterna om halkan

”Lokal- och bussgator i Huddinge är bedrövligt snöröjda. Trots plogning ligger det typ fem cm snömodd kvar. Slirigt och svårcyklat.”

”Gick omkull här i Solna idag. Fruset cykelspår I svag högerböj. På priostråk men kort sträcka som sopsaltaren kategoriskt hoppar över. Dock snöröjt tradionellt. Plöjde upp intilliggande makadamvall med styret. Allt ok med både mig och cykel, förutom lite skrap på knät som sved i duschen.”

”Kl. 7 i morse var det barmark hela vägen Johanneshovsvägen – Skanstullsbron – Götgatan – Slussen – Skeppsbron. Sen började framhjulspareringen i is och snömodd, genom city.”

”Hägerstensvägen sopsaltad. Liljeholmsbron plogmassor från körbanan, funkar att samsas med gångtrafikanter de värsta bitarna. Hornsgatans cykelbanor mot Hornstull funkar ok. Obefintliga cykelfält på denna gata så där kör du bland bilarna där det är ganska rent. Hänsynsfulla bilister ute i morse.”

Källa: Halkrapporten