Här fångas Haninges fartsyndare på bild

Fler fartkameror sätts upp längs vägarna i Stockholms län.
Fler fartkameror sätts upp längs vägarna i Stockholms län.
Väg 227 mellan Jordbro och Dalarö är en av de vägar i länet där flest har kört för fort i år.
Nu ska över 100 nya fartkameror sätts upp i höst utmed länets vägar, för att få bukt med fartdårarna.
– Det bästa sättet för att inte bli fotograferad är att hålla hastigheten, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Väg 227 mellan Jordbro och Dalarö ligger på tredje plats i länet när det kommer till antalet registrerade hastighetsöverträdelser hittills i år. Bara väg 77 mellan Gottröra och Rösa samt väg 76 mellan Norrtälje och Svanberga har fler fortkörare. Även väg 259 mellan Glömsta och Jordbro ligger med på topp tio.

Under hösten kommer fler fartkameror upp i Stockholms län i ett försök att stävja fortkörarna. Men inga nya fartkameror sätts upp Haninge kommun, men väl i närheten som till exempel på Lissmavägen i Huddinge.

Vilka vägar som får kameror grundas på olika kriterier som Trafikverket och polisen gemensamt har tagit fram. Medelhastigheten på vägen ska vara minst fem kilometer per timme över den tillåtna hastigheten och trafikeras av över 4000 bilar per dygn.

– Vi mäter hastigheterna dygnet runt och ser att 95 procent av trafikanterna håller hastigheten där det finns kameror, säger Eva Lundberg, som är ansvarig för automatiserad trafiksäkerhetskontroll vid Trafikverket, till Mitt i.

Få blir bötfällda

Men i snitt blir bara en tredje del av fortkörarna bötfällda. Flera ärenden läggs ned för att bildkvaliteten inte är tillräckligt bra, vilket kan bero på snö, regn eller smuts. Cirka 35 procent av de bilder som granskas går det att använda vid bötfällning. Huvudsyftet med fartkamerorna är att rädda liv genom att minska hastigheten.

Ungefär 1,4 miljarder trafikanter kör förbi trafiksäkerhetskamerorna varje år. Av de håller hela 98 procent hastighetsbegränsningen.

– Det bästa sättet för att inte bli fotograferad är att hålla hastigheten, säger Eva Lundberg.

Varje kamera kostar en halv miljon

En fartkamera kostar runt en halv miljon att bygga lite beroende på hur marken ser ut för att montera upp dem och framdragning av el. Flest kameror kommer att placeras i Stockholm där 114 nya kameror planerats.

– Vi hoppas att alla de planerade kamerorna är på plats innan årsskiftet. Vi hoppas att detta hjälper att minska hastigheten på dessa vägar, säger Eva Lundberg.

Fakta

Här har flest kört för fort under 2017:

1. Gottröra-Rösa, väg 77 – 810 registrerade hastighetsöverträdelser januari-juni 2017.

2. Norrtälje-Svanberga, väg 76 – 805

3. Jordbro-Dalarö, väg 227 – 795

4. Edsbro-Söderhall, väg 280 – 790

5. Ladvik-Vaxholm, väg 274 – 784

6. Mölnvik-Stavsnäs, väg 222 – 782

7. Söderby-Karl-Grisslehamn, väg 283 – 779

8. Åkersberga-Roslagskulla, väg 276 – 777

9. Glömsta-Jordbro, väg 259 – 777

10. Upplands Väsby-Vallentuna, väg 268 – 775

Källa: Polisen och Trafikverket