Här kör Erling sin 110 år gamla bil genom stan

I jul kan tv-tittarna se Annika och Erling Carlsson i sin Oldsmobile i SVT-dramat ”Fröken Frimans krig”.
I jul kan tv-tittarna se Annika och Erling Carlsson i sin Oldsmobile i SVT-dramat ”Fröken Frimans krig”.
I ett garage i Vällingby står en Oldsmobile 1903 – en av landet äldsta körbara bilar. Erling Carlsson äger flera gamla motorklenoder. En av dem hittades inspikad under en trappa i Älvsjö.

Året var 1899. Alfred Nobel hade dött tre år tidigare – samma år som det första moderna olympiska spelet hölls i Aten. Den trehjuliga De Dion-Bouton, som trampas igång, byggdes. Den står nu i källaren i Vällingby.

– Allt är original. Mer äkta än såhär blir det inte, säger Erling.

Före första världskriget monterades fordonet ned och låg gömt på en vind i många år. En dag fick Erling ett samtal från sin kontakt i Frankrike. Han sa: ”Jag har hittat något riktigt intressant. Men det är mycket, mycket, mycket dyrt”.

Trehjulingen är Erlings äldsta fordon. Men det är långt ifrån hans enda. Bredvid står en fransktillverkad motorcykel från 1920-talet som hittades inspikad under en trappa i Älvsjö.

Och vid familjens hus i Örby i Älvsjö står Erlings egenbyggda bil som tog 16 år att få klar.

Men det är Oldsmobilen från 1903 som är en av landets och länets äldsta bilar registrerade hos Transportstyrelsen. På dess framsida finns krokar för att kunna spänna fast hästar.

– Många tror att T-forden var den första massproducerade bilen, men det var den här. Det finns tolv stycken i Sverige, men alla är inte körbara.

Han slår på tändningen medan hans fru Annika håller ner gasen. Bilen börjar skaka när Erling vevar igång motorn. Han hoppar upp och tar ett fast grepp runt styrstången. De duckar för taket när de kör upp ur garaget.

– Den kan gå i 50–60 kilometer. Det gäller att hålla i sig, säger Annika.

De trivs bäst med att åka på lugna vägar på landet.

– I stadstrafik måste man planera mycket, det tar längre tid att stanna och komma iväg än med en vanlig bil, säger Annika.

Det längsta sträcka de har kört är 21 mil på två dagar.

– Den lilla packning som får plats brukar jag klämma ihop mellan benen, säger Annika.

En nyfiken förbipasserande kommer fram och fotograferar bilen. Annika och Erling är vana.

– Det är mest tummen upp och glada miner, säger Annika.

Fakta

Här finns de äldsta bilarna