Helldén om kritiken: ”De har blivit lurade”

Trafikborgarrådet Daniel Helldéns (MP) uttalande om att stockholmarna inte borde köpa dieselbil har väckt reaktioner.
– Jag tror kritiken bottnar i att många känner sig lurade, säger Helldén.

Stockholm stad vill införa miljözoner i innerstadstrafiken. Det skulle kunna medföra att vissa bilar blir förbjudna i vissa delar av staden.

I en tidigare intervju med Lokaltidningen Mitt i säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, att stockholmarna borde undvika dieselbilar. Ett uttalande som väckt starka reaktioner – inte minst i sociala medier.

– Det kommer en del synpunkter och ilska. Många känner sig lurade för de har köpt en ”smart miljöbil” men den klarar inte miljökraven, säger Helldén.

Varför gör de inte det?

– En del bilar har lyfts fram av billobbyn på ett sätt som inte är korrekt. Folk har köpt en ”miljöbil” men den klarar inte miljökraven. De har blivit lurade helt enkelt.

Helldén säger att staden inte på något sätt ”är ute efter dem” som köpt en sådan bil. Han tycker att ilskan är befogad hos dem som känner sig lurade.

– Det här förslaget innebär inte heller totalstopp för alla dieselbilder. Vi får pröva oss fram.

Daniel Helldén (MP) har själv varit ute i sociala medier och bemött kritik. Bland annat den som riktas mot hans parti, Miljöpartiet.

– Det kanske kunde vara tydligare att alla partier står bakom.

Vill du att fler partier höjer rösten i frågan?

– Det skadar ju inte att fler säger det men det är min roll som trafikborgarråd att lyfta den, så det är inte konstigt, säger Daniel Helldén (MP).