Höjning av parkeringsböter till årsskiftet

parkeringsböter
Att parkera fel blir dyrare i Sollentuna.
Sollentuna kommun har beslutat om att höja avgifterna för felparkering. – Vi bör se över parkeringsböterna lite oftare, säger förvaltningschefen Manfred Holmelin.

Under torsdagen beslutade trafik- och fastighetsnämnden i Sollentuna att höja parkeringsböterna i kommunen från och med 2017. Detta skrev Mitt i Sollentuna om tidigare i veckan. Förslaget från trafik- och fastighetskontoret gick igenom och Sollentuna blir den dyraste kommunen att felparkera i av de närmaste kommunerna.

– Vi vet att de andra kommunerna är på gång att höja sina avgifter också, säger Manfred Holmelin, förvaltningschef på Sollentuna kommun till Mitt i.

Manfred Holmelin påpekar att det är första höjningen av parkeringsavgifterna sedan 2009 och tycker att dessa borde ses över lite oftare än var sjunde eller åttonde år. Redan i mars 2017 kommer ett lagstadgat maxbelopp att kunna tas ut av respektive kommun. Då förväntas maxbeloppet att hamna på 1300 kronor istället för de 1000 kronor som det är idag.

Kommer ni då att höja parkeringsavgifterna igen?
– Vi har inte resonerat på det sättet men det är intressant. Vi har ingen ny höjning på gång efter denna men borde se över beloppen lite tätare, säger Manfred Holmelin.

Hur de andra kommunerna resonerar med höjningarna av parkeringsböterna vet inte Manfred men han tänker att det inte bör skilja så mycket mellan kommunerna. De har inte höjt sina avgifter än.

– Det finns ett värde i att kommuner som gränsar till varandra ligger nära varandra i avgifter för felparkering. Vi får se vad som händer, säger Manfred Holmelin.

Fakta

Nya avgifter 2017 i Sollentuna

Att parkera fel på en parkeringsplats bötfälls med 550 kronor. En höjning från 450 kronor. (Solna 300 kr, Sundyberg 450 kr, Järfälla 500 kr, Stockholm 550 kr)*

Parkeringsförbud höjs från 550 kronor till 700 kronor. (Solna 500 kr, Sundbyberg 650 kr, Järfälla 700 kr, Stockholm 650 kr)*

Handikapplats höjs från 800 kronor till 1000 kronor. (Alla jämförda kommuner 1000 kr)*

Stoppförbud höjs från 800 kronor till 1000 kronor. (Alla jämförda kommuner 1000 kr)*

*Övriga kommuners avgifter är för 2016, höjningar har inte genomförts än.

Källa: Sollentuna kommun