Kommunen: ”Största problemet att många i Haninge har sommardäck på”

Många i Haninge tycks inte ha hunnit byta till vinterdäck.
Många i Haninge tycks inte ha hunnit byta till vinterdäck.
Största problemet med snösmällen i Haninge? Att många har sommardäck på. Det menar kommunen. "Man ser personbilar stå och snurra, som inte kommer någon vart", säger tekniska chefen Lars Höglund.

Snösmällen slog till med full kraft på onsdagsmorgon i Haninge.

När Mitt i pratar med kommunens tekniska chef Lars Höglund på onsdagseftermiddagen menar han att snöplogningen går enligt planen.

Läs mer: Haninges nattvandrare kör hem elever i snökaoset

Man tar inte in fler maskiner än de man har, men mer folk så det blir dubbla pass. Först från den 15:e november gäller egentligen kommunens snökontrakt med samtliga entreprenörer i snöplogningen, men man har lyckats få in entreprenörer tidigare, uppger Lars Höglund.

I stället upplever han att problemet hittills är att många Haningebor ännu inte bytt till vinterdäck. Det är först från den 1 december som det är lag på vinterdäck vid vinterväglag – men det finns alltså all anledning att byta nu om du inte redan gjort det.

Läs mer: Kvällsöppna skolor i Haninge på grund av snöovädret

– Vi ser  personbilar i dag ute i Haninge, med sommardäck på, stå och snurra. Bilar som slirar och hindrar trafiken. Det är nog det största problemet. Men det här kom ju också så fort för många, ingen hade räknat med detta. På någon timme hade vi plötsligt 15 centimeter snö, säger Lars Höglund.

Läs mer: All busstrafik i Haninge och Tyresö inställd

När det gäller snösvängen, så har Haninge kommun 18 större plogmaskiner som går i villaområdena, 14 mindre gångbanemaskiner, samt fem handskottarenheter som bland annat tar trappor. Budgeten för årets snöröjning ligger på 18 miljoner kronor, och enligt kommunens prognoser ska den inte behöva spräckas.

– Vi kör på för fullt just nu, och håller bussvägarna rena från snö. Det fattas någon maskin, men vi har försökt trolla till det så bra vi kan. Det är framkomligt överallt, säger han.