Här är konsten som ska smycka Nackas t-banestation

Thomas Karlsson står för konstnärliga utsmyckningen av Nackas t-bana
En skulpterad noshörning i full skala är en av utsmyckningarna i Nackas t-banestation, signerad konstnären Thomas Karlsson
En elefant. En noshörning. 300 papegojor.
Ett nytt zoo?
Nej, det handlar om Nackas nya tunnelbanestation som kommer att utsmyckas med skulpturer av vilda djur, i full skala.

5Det är konstnären Thomas Karlsson som fått uppdraget att utforma den konstnärliga utsmyckningen av Nackas tunnelbanestation.

Konstverken kommer att ha ett djurtema. Så till exempel kommer en skulpterad elefant i full skala att visa vägen till utgången. På stationen kommer även en noshörning i full skala att stå för utsmyckningen.

Thomas Karlsson, konstnär, SL-konst Nacka

Thomas Karlsson framför skulpturen av en elefant i full skala, tänkt att visa vägen på Nackas nya t-banestation

I ett pressmeddelande uttalar sig Thomas Karlsson om uppdraget där han säger att de stora djuren har en massivitet som skänker trygghet, men som även kommer att få en praktisk funktion, som vägvisare:

– Jag tänker mig att skulpturerna får en vägledande roll på plattformen. Det ska vara enkelt att förklara vägen. Man säger ”gå mot elefanten så kommer du rätt”.

Konstutsmyckning Nackas t-banestation

En av papegoj-skulpturerna, gjord av tomburkar

I tittskåp infällda i stationens byggelement ska han placera skulpturer av papegojor, vikta av tomburkar. 300 papegojor ska smycka stationen.

– Jag är uppvuxen i Stockholm och tunnelbanan var en av de första sammanhang där jag började reflektera över konst. Tunnelbanan kan vara en väg in i att börja förstå vad konst är.

Alla nya stationer i Nacka kommer att ha konst, konstnärerna är utsedda sen länge och de är i full gång och jobbar, uppger presstjänsten på Förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Konst i Nackas t-bana