Konsten som ska leda dig rätt i Citybanans tunnlar

Karin Lindhs verk Pendlarkatedralen.
Karin Lindhs verk Pendlarkatedralen.
Djupt nere i marken ­under Stockholm håller en stor konstskatt på att ta form. Nu visas de 14 verk som ska lotsa resenärerna i Citybanan.

– Konsten ska hjälpa människor att lokalisera sig, säger Kjell-Åke ­Averstad, projektchef för Citybanan.

En stor klocka och en 24 timmar lång animation som visar ett tvärsnitt av platsen där den är placerad. Det är ett av de 14 konstverken som ska finnas på de nya stationerna Stockholm city och Odenplan när citybanan är klar.

Cucko clock är en genomskärning av centralstationen som hela tiden visar människor i rörelse. Människor äter, handlar, tränar och åker upp och ner i rulltrappor. Mängden människor är anpassad efter statistik på hur många som rör sig på centralstationen i verkligheten och kommer att variera över dygnet.

Vid varje heltimme kommer det är hända något speciellt i animationen. Vid ett klockslag pratar alla i mobiltelefon, vid ett annat är det ett par som kysser varandra och i en mörk timme är det några som blir jagade av Döden.

– Jag vill att det här ska bli en ny mötesplats. Att det blir naturligt att säga att vi möts vid klockan, säger konstnären Lars Arrhenius som skapat verket tillsammans med animatören Kalle Sandzén.

I förra veckan visades illustrationer av den underjordiska konsten. 400 konstnärer från både Sverige och övriga Europa ansökte om att få vara med och 14 valdes ut av SL:s konstgrupp.

Förutom att smycka stationerna och skapa intressanta rum fyller konsten en praktisk funktion.

– Den ska visa vägen. Det är väldigt stora ytor, 250 meter långa perronger, och långa gångar med ganska enformig arkitektur. Då kan konsten bli en vägvisare och göra det enklare att lokalisera sig, säger Magnus Carlén, konstnär vid trafikförvaltningen.

Karin Lindh är ytterligare en av de utvalda konstnärerna. Hon har skapat ett verk till södra mellanplanet och uppgången mot Vasagatan. Väggen mot Vasagatan är av glas så det kommer in mycket dagsljus, vilket Karin Lindh ville ta fasta på.

Hon har skulpterat ett tak, draperat som ett tyg i rörelse på en 200 kvadratmeter stor yta.

– Jag ville jobba med ljuset och rörelsen. Ljuset kommer att vara olika hela tiden beroende på tidpunkt och om det är soligt eller molnigt. Det blir som en rörelse på en plats där människor hela tiden rör sig och är på väg någonstans, säger hon.

Illustrationerna av konstverken visas för allmänheten på T-centralen några veckor framöver från och med i onsdags.