Så kör du säkert i påsktrafiken

Påsken är en av årets mest trafikintensiva helger med köer och olyckor som följd.
Påsken är en av årets mest trafikintensiva helger med köer och olyckor som följd.
Det ostabila vädret ser ut att ställa till problem i påsktrafiken. Dessutom görs få kontroller efter förra veckans terrordåd. Här ger polisen tips för att köra säkert.
– Tyvärr är det alltid någon tragisk olycka som inträffar, men det finns sätt att minska riskerna på, säger Hans Nilsson på polisens regionala trafiksektion.

Påsken är en av årets mest trafikintensiva helger med köer och olyckor som följd. Just den här påskhelgen är risken större än vanligt att råka illa ut, menar Hans Nilsson, på polisens regionala trafiksektion.
– Det är en lite längre helg, så redan efter torsdag lunch börjar folk bege sig. Och vädret är ostabilt. Regn och så sjunkande temperaturer på det. I värsta fall kan det bli halka. Och många har bytt till sommardäck. Visst påverkar det. Tyvärr är det alltid någon tragisk olycka som inträffar, säger han.

LÄS OCKSÅ: Seriekrock på Skurubron 

Värst ut från stan

Flest bilburna påskfirare tar motorvägar som E4, E20 och E18, men många styr också kosan ut mot Nacka och Värmdölandet.
– Det är utfarterna från stan som är värst. Där har vi Nacka, Värmdö och Roslagen. E4:an brukar bli igenkorkad runt Upplands Väsby. Där brukar det bli stopp, säger Hans Nilsson. 

”Yttersta konsekvensen av att man stressar är att man får så bråttom och kör så fort att man kör ihjäl sig”

Låt släkten vänta

Polisens tips till trafikanterna är att lägga bort stressen. Släkten och den efterlängtade ledigheten får helt enkelt vänta.
– Man har kanske blivit sen och kommer inte iväg som planerat och det skapar irritation. Men tid som är borta kör du aldrig igen. Yttersta konsekvensen av att man stressar är att man får så bråttom och kör så fort att man kör ihjäl sig, säger Hans Nilsson.

Trafikkontrollerna blir få i påsk. Polisens resurser behövs i anslutning till terrordådet. ARKIVBILD.

Färre trafikkontroller efter terrordådet

Att vara ute i god tid, hålla hastigheten och se till att bilen inte är överlastad är det viktigaste att tänka på. Men i år finns det även en annan anledning till att köra extra säkert; polisen kommer inte att vara lika synlig ute på vägarna. Förra veckans terrordåd kräver fortfarande mycket personal.
– Vi finns ju ute, men det vore fel att säga att vi står på vägarna och gör kontroller, för det gör vi inte. Alla resurser behövs efter det som har hänt i Stockholm, säger Hans Nilsson.


Fakta

Så undviker du olyckor i trafiken

  • Var utvilad och starta resan i god tid. Det är mycket trafik på vägarna under påsken och därför kan resan ta längre tid än vanligt.

  • Ta regelbundna raster.

  • Använd bilbälte och håll avståndet till bilen framför.

  • Välj vägar med mitträcken om de finns. Det kan vara klokt eftersom de är säkrare.

  • Håll hastighetsbegränsningarna och anpassa farten efter väglaget. Hastigheten du håller när olyckan är framme är avgörande för hur svårt skadad du blir.

  • Kör alltid nykter. Chansa inte dagen efter en fest.

  • Låt mobiltelefonen vara när du kör.

  • Vädermässigt är påsken en brytningstid. Det är därför viktigt att hålla koll på vädret dit man ska och välja däck därefter.

Källa: Polisen, Trafikverket