Här sker flest viltolyckor i Nacka

Antalet viltolyckor på vägarna i Nacka kommun har ökat kraftigt under årets första tio månader jämfört med samma period i fjol. (Arkivbild)
Antalet viltolyckor på vägarna i Nacka kommun har ökat kraftigt under årets första tio månader jämfört med samma period i fjol. (Arkivbild)
Antalet viltolyckor på vägarna i Nacka kommun har ökat kraftigt under årets första tio månader jämfört med samma period i fjol.
Fram till sista oktober hade 116 viltolyckor anmälts, jämfört med 90 samma period i fjol, en ökning med nära 30 procent.
På en av de mest olycksdrabbade vägsträckorna har antalet viltolyckor mer än fördubblats.

Rådjur är fortsatt det vilt som bilister kör på oftast i Nacka kommun. 112 olyckor mellan rådjur och bilister har anmälts hittills i år.

Fakta

Här har det smällt mest

Platserna där det skett flest viltolyckor mellan 1 januari och 31 oktober:

Trafikplats Orminge väg 222 13 viltolyckor

Ältavägen Hellasgården 7

Trafikplats Insjön väg 222 5

Saltsjöbadsleden 4

Älgövägen 4

Dammtorp 4

Ältavägen (förutom Hellasgården, se ovan) 3

Skyttevägen 3

Skönviksvägen 3

Sommarbovägen 3

Boovägen 2

Gustavsviksvägen/Värmdövägen 2

Rotkärret 2

Skurubron 2

Saltsjöbadsvägen 2

Trafikplats Fisksätra 2

Trafikplats Nacka väg 222 2

Trafikplats Skvaltan väg 222 2

På ett 50-tal övriga olycksvägar har det skett 1 viltolycka per väg.

Totalt: 116 viltolyckor varav 112 rådjur, 2 dovhjortar, 1 älg, 1 övrigt vilt.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Utan jämförelse främsta viltolycksplatsen är trafikplats Orminge på länsväg 222. Här har 13 viltolyckor rapporterats hittills i år. I samtliga fall har det handlat om rådjur. Det kan jämföras med sex olyckor i fjol på samma plats och samma period, också då handlade det om rådjur i samtliga fall.

Andra olycksdrabbade platser där bilister smällt med vilt är trafikplats Insjön på väg 222, och Ältagården i höjd med Hellasgården.

Lars Jonsson, länsansvarig polis vid nationella viltolycksrådet, säger till Lokaltidningen Mitt i att även om man bara har snuddat vid djuret, är man vid en olycka enligt lag skyldig att ringa 112 och berätta vad som har hänt och var man befinner sig. Något som inte alltid är helt lätt. Därför tycker Lars Jonsson att allmänheten ska ladda ner Nationella viltolycksrådets app.

– Dels kan du då få ut de exakta koordinaterna för var du befinner dig, vilket är en enorm hjälp för de jägare som ska leta efter det skadade djuret sen. Men du kan också ha appen igång när du kör. Då fungerar den lite som en vanlig GPS, men som piper till när du närmar dig platser där ett visst antal viltolyckor har rapporterats. Så att man kan vara lite extra uppmärksam, säger han.

 

Läs mer: Viltolyckor – så var läget i fjol.

Läs mer om vilt: Älg gick till attack – två gånger.

Läs mer om vilt: Bävern kartläggs i Nacka kommun.