Kvartstrafik till Bro? Nej tyvärr inte

Bro station kan få något fler avgångar under vissa tider.
Bro station kan få något fler avgångar under vissa tider.
Glädjebesked för Bro - trodde kommunen. Men än en gång har landstingets kommunikation om sökta tåglägen skapat missförstånd.

Efter ett möte mellan landstingets trafikförvaltning och Upplands-Bro kommun på tisdagsförmiddagen kunde Camilla Janson (S) leverera ett glädjande besked: landstinget har ansökt om kvartstrafik för Bro i högtrafik.

Men när Mitt i kontaktar trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting visar det sig att det inte stämmer. Det ska inte alls bli någon kvartstrafik under rusningstiden, utan ett antal extra avgångar under enstaka timmar.

– Det har blivit en missuppfattning från vår sida, de har uttryckt sig på ett sätt som kunde missförstås på mötet, säger Claes Keisu som är pressansvarig på trafikförvaltningen.

”Inte den förbättring vi önskat”

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) är förvånad över beskedet att allt var ett missförstånd när Mitt i ringer upp sent på eftermiddagen.

– De visade för oss att trafiknämnden har beslutat att ansöka om kvartstrafik. Hakan ramlade ner och vi blev jätteglada, säger Camilla Janson.Kort därpå nås även hon av beskedet från trafikförvalningen på Stockholms läns landsting att informationen var fel.

– Säg den lycka som varar. En liten förbättring men inte den vi önskat, säger Camilla Janson.

Några extra avgångar

Så, vad är då landstingets ambition för Bro station inför 2018?

Jo, ett antal extra avgångar. Under två timmar på morgonen och en timme på kvällen har man ansökt om att få köra fyra tåg i timmen från Bro station, och under enstaka timmar har man också ansökt om tre tåg i timmen. (se faktaruta nedan)

Övriga tider är det business as usual med två tåg i timmen.

– Det är inte kvartstrafik, men det är iallafall en förbättring. Vi har ansökt om mesta möjliga trafik inom ramen för spårnätet och våra resurser av antal tåg och personal, säger Claes Keisu på landstinget.

Beslut 22 septeber

Hur det blir i verkligheten är det Trafikverket som bestämmer. Det är nämligen de som beslutar om tåglägen för pendeltåg, regionaltåg, fjärrtåg och godståg. Den 22 september ska beslutet fattas – och då får vi veta om landstinget får igenom sina önskemål.

För att skapa ”riktig” kvartstrafik till Bro krävs fyrspår på Mälarbanan och framför allt ett vändspår i Bro eller Bålsta.

Fakta

Så här ser ansökan ut för Bro

Morgontrafik från Bro söderut
05.00 – 06.00 4 tåg
06.00 – 07.00 4 tåg
07.00 – 08.00 3 tåg

Eftermiddagstrafik till Bro norrut
17.00 – 18.00 3 tåg
18.00 – 19.00 4 tåg

Övriga tider 2 tåg i timmen