Barn åker felvända i bilen – riskerar få nackskador

Noah, 3 år, sitter fastspänd i en bilbarnstol – bakåtvänd. Men alla föräldrar är inte lika föredömliga.
Noah, 3 år, sitter fastspänd i en bilbarnstol – bakåtvänd. Men alla föräldrar är inte lika föredömliga.
NTF slår larm om att små barn färdas farligt på vägarna. Många barn sitter vända åt fel håll.

– Det är skrämmande att se, säger verksamhetschefen Lotta Frejd-Malmqvist.

Enligt NTF:s statistik, som bygger på drygt 3 000 polis- och sjukvårdsrapporter från trafikolyckor de senaste tio åren, hade 8 procent av 0–3-åringarna skador på nacke och rygg. De hade inte suttit bakåtvända.

– Den typen av statistik har vi inte haft tillgång till tidigare. Därför var det både intressant och skrämmande att så pass många små barn fått nackskador, säger Lotta Frejd-Malmqvist vid NTF Stockholm.

Efter rapporten bestämde sig NTF för att kontrollera hur små barn färdas i bilen. NTF:s spanare ställde sig utanför 345 förskolor i landet och noterade hur 6 000 barn satt. I Stockholm kollades 550 barn utanför 30 förskolor.

– Vi pratade med föräldrarna, kollade vilken typ av stol som satt i vilken bilmodell, om stolen monterats rätt och flera andra faktorer, säger Lotta Frejd-Malmqvist.

Resultatet i Stockholm visar att nästan var fjärde 1-åring sitter felvänd i bilen – barnen är vända framåt när de ska sitta bakåtvända.

– All forskning visar att det är säkrast att färdas bakåtvänd. Det handlar om att huvudet flyttas framåt vid en krock för att tvärt kastas bakåt som en rekyl. Det är knycket i nacken som orsakar whip- lashskador, säger hon.

NTF Stockholm reagerar också över att nästan varannan 3-åring färdas framåtvänd.

– Det är skrämmande att se att det är en sådan stor skillnad redan från 1 till 3 år. Vi rekommenderar att barn ska sitta bakåtvända till 4–5 års ålder eller så länge som möjligt. Egentligen borde vi alla sitta bakåtvända. Barn har en skörare anatomi och ju mindre de är desto skörare är de, säger Lotta Frejd-Malmqvist.

NTF anser att det behövs bättre information till föräldrarna.

– Till stor del beror det här på okunskap. Det är viktigt att föräldrarna får rätt råd när de köper bilbarnstolen, säger Lotta Frejd-Malmqvist.

Fakta

Lagen kräver bilbarnstol

Det är lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte.

Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda godkänd barnstols-utrustning.

Forskning visar att det är upp till fem gånger större risk att skadas svårt i en framåtvänd bilbarnstol.

Källa: NTF