Lånecyklarna kan försenas – har överklagats

Tanken är att de nya elcyklarna ska tas i drift i april nästa år.
Tanken är att de nya elcyklarna ska tas i drift i april nästa år.
Kritik riktas nu mot upphandlingen av lånecyklar i Stockholm.
Två företag har begärt överprövning av upphandlingen och Moderaterna varnar för att det nya cykelsystemet kan bli försenat.
– Jag är orolig för att vi inte har något system på plats den 1 april, säger Cecilia Brinck (M), vice ordförande i Trafiknämnden.

Det har gått två veckor sedan Stockholms stad avslöjade att dagens 1 500 hyrcyklar kommer att bytas ut mot 5 000 elcyklar.

Men tiden är knapp. Tanken är att de nya cyklarna ska introduceras i april nästa år men redan har två företag, Marfina och AdiMedia, begärt överprövning av upphandlingen.

Marfina, som lämnade ett av anbuden, menar att fel begicks när de olika anbuden värderades medan AdiMedia, som inte kom in med något anbud, pekar på fel redan när upphandlingen annonserades ut. Förvaltningsrätten ska nu ta ställning till företagens överklaganden.

Cecilia Brinck är orolig för att cyklarna nu kan försenas.

– Det är otroligt kort om tid. Jag är orolig över att vi inte har något system på plats den 1 april och det känns inte alls bra, säger Cecilia Brinck (M).

Tekniska frågetecken

Frågetecken finns också kring om JCDecaux, som vann upphandlingen, verkligen kommer att leverera alla delar som ingick i upphandlingen. Trafikkontoret har i en skrivelse ställt flera frågor till företaget för att säkerställa att man får det man blivit lovade.

Det handlar bland annat om hur elcyklarna ska laddas och om man ska kunna betala med betalkort. JCDecaux har i ett svar garanterat att man uppfyller upphandlingens alla delar.

Cecilia Brinck känner fortfarande tveksamhet inför hur upphandlingen genomförts.

– Det verkar vara en slarvigt genomförd upphandling där trafikborgarrådet möjligen jublade lite för tidigt, säger hon.

Helldén inte oroad

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) säger att han litar på att upphandlingen gjorts på ett korrekt sätt.

– JCDecaux säger att de kommer att leverera det som står i upphandlingen och då förutsätter jag att de också gör det.

Är du orolig för att överklaganden kan göra att allt drar ut på tiden?

– Upphandlingar överklagas ofta och det är med i beräkningen. Sedan beror det på hur lång tid domstolen tar på sig, säger Daniel Helldén.