Läsarna: ”Osmakligt och vidrigt att filma”

Läsarreaktioner efter olyckan på E4.
Läsarna har reagerat efter anmälan mot tre som filmat olyckan. Obs! Bilden är ett montage.
Polisens anmälan av tre personer som filmade vid dödsolyckan på E4 har väckt starka reaktioner bland Mitt i:s läsare. De flesta är överens om att polisen gjort rätt och att det är fel att filma olyckor.
"Det är inte okej. Jag tror inte att de som filmar skulle vilja bli filmade själva i en sådan situation", skriver läsaren Ingrid.

En lastbilschaufför dog efter att ha kört in i en bro på E4 i höjd med Fruängen i torsdags. Tre personer polisanmäldes kort efteråt för att ha filmat dödsolyckan. Poliserna vid olycksplatsen misstänker att filmerna ska ha spridits vidare och utreder nu om det handlar om olaga integritetsintrång.

Både filmandet i sig och polisernas anmälan har väckt olika åsikter i sociala medier. Mitt i:s läsare i tycks däremot vara överens om att man inte bör filma vid olyckor.

”Skulle aldrig komma på frågan att börja filma på en olycksplats. Osmakligt och vidrigt”, skriver läsaren Ronnie.

”Det är inte okej. Jag tror inte att de som filmar skulle vilja bli filmade själva i en sådan situation”, skriver Ingrid.

”Respektlöst när folk som filmas och inte är med på det. Tänk att nästa gång är det kanske någon ni känner. Fråga om ni kan hjälpa till istället”, skriver Petra.

”Mobiler orsakar dödsolyckor”

Ytterligare tre personer har anmälts för att ha filmat med mobilen under färd. Något som en av läsarna ser positivt på.

”Det viktigaste är att ta de bilister som höll i mobil under körning. Det är såna typer som orsakar dödsolyckor”, skriver Simon.

En del röster påpekar också att medierna ofta publicerar bilder från olyckor, och att det är lika illa som om vem som helst skulle göra det.

Mitt i förhåller sig till både mediebranschens och våra egna pressetiska regler när vi publicerar. Läs mer här nedan.

Fakta

Så arbetar Mitt i utifrån de pressetiska reglerna

Att producera nära och engagerande lokaljournalistik – och göra det på ett ansvarsfullt sätt med hög trovärdighet – kräver att man gör val. På Mitt i:s redaktion gör vi sådana val varje dag. Vår journalistik utgår från branschens pressetiska regler. Här är några av våra viktiga riktlinjer:

• Vi respekterar den personliga integriteten och pekar inte ut grupper som klandervärda

• Vi är försiktiga och överväger noga alla publiceringar som innehåller potentiellt integritetskränkande eller privata uppgifter som kan kopplas till en på något sätt utpekad person. I dessa fall krävs ett uppenbart allmänintresse för att vi ska publicera.

• Vi visar brotts- och olycksoffer och deras anhöriga stor hänsyn. Det gäller även hur vi uppträder vid insamlandet av information eller fotograferande vid olycks- och brottsplatser.

Mitt i:s pressetiska riktlinjer