Lidingö kan få testa förarlösa bussar

Framtidens kollektivtrafik på Lidingö? Förarlös buss.
Framtidens kollektivtrafik på Lidingö? Förarlös buss.
Liberalerna vill att Lidingöborna ska få testa att resa kommunalt med förarlösa minibussar.
- Bussen ska vänta på dig, inte tvärtom, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd, Lidingö.

Den tänkta teststräckan mellan Bodal och Lidingö centrum på 2,4 km.

Förarlösa minibussar som som kör anropsstyrt mellan Lidingöbanan och Lidingö centrum. Det skulle vara ett sätt att skapa bättre tvärkommunikationer på Lidingö, menar Liberalerna.

De vill att Lidingö stad ska bli testort för förarlös minibusstrafik. Frågan har drivits lokalt av Liberalerna på Lidingö sedan 2015. Nu hakar även landstingspolitiker på.
– Självkörande bussar skulle ge kollektivtrafikanterna möjlighet till flexiblare resor, en ökad frihet som vi vill att fler stockholmare på sikt ska få ta del av. Om försöket faller väl ut ser vi framför oss att de förarlösa bussarna blir permanenta, på fler ställen i Stockholms län. Det skulle få landstingets kollektivtrafikresurser att räcka längre och göra att vi kan utnyttja hela kollektivtrafiksystemet mer effektivt, säger Sara Svanström, vice ordförande (L) i landstingets trafiknämnd i ett pressmeddelande. 

Försök med förarlösa bussar har gjorts i Kista. Men där tvärnitade projektet när nödvändiga tillstånd från Transportstyrelsen dröjde. 

1 juli i år lättades regelverket lättats upp och nu ska det, enligt Liberalerna, vara möjligt att få tillstånd för att bedriva testverksamhet med självkörande fordon på allmän väg.

Tanken mer projektet på Lidingö är att få bättre kommunikationer mellan södra ön och Lidingö centrum. Bussarna, som är mycket små, skulle köra anropsstyrt, eller perfekt anpassat till Lidingöbanans avgångar.

– Bussen ska vänta på dig, inte tvärtom, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd.

Enligt henne fungerar minibussarna bra för den som är rullstolsburen eller reser med barnvagn.