M: Låt Nacka forum köpa t-stationsnamn

Moderaterna i landstinget vill sälja namnen på Stockholms tunnelbanestationer.
Moderaterna i landstinget vill sälja namnen på Stockholms tunnelbanestationer.
Ska Nacka forum få köpa namnet på tunnelbanestationen i Nacka?
Ja, det vill Moderaterna i landstinget, som vill sälja namnen på Stockholms tunnelbanestationer.
Socialdemokraterna sågar förslaget och kallar det "desperat".

I en intervju i Dagens Nyheter säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd, att namnet till Nationalarenan i Solna såldes till Swedbank för 150 miljoner.

– Det visar att det finns ett värde i namn och tunnelbanan har ett stort värde, vi talar om mångmiljonintäkter, säger Kristoffer Tamsons till tidningen.

Tamsons säger att han kan tänka sig att sälja namnrättigheter till nya stationer där det går att hitta logiska kopplingar till verksamheter eller annat.

– Till exempel kan planerade stationen Arenastaden heta Friends arena eller Mall of Scandinavia. Nacka centrum kan bli Nacka forum. Företagarna i Mörby centrum vill säkert att även t-banestationen byter namn till Danderyd, som finns tankar på att kalla det nya centrumet, säger Kristoffer Tamsons.

Enligt DN har Dubai auktionerat ut namnrättigheter till 23 av 47 tunnelbanestationer på tio år. Mellan 2010 och 2014 ska vinsten ha blivit 450 miljoner euro.

S: ”Desperat förslag”

Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd, säger i en kommentar till Lokaltidningen Mitt i Nacka, att hon ser förslaget som ”desperat”.

– Det är ett minst sagt anmärkningsvärt förslag, och en desperat åtgärd från moderaterna för att få in intäkter. Det är att ta privatiseringen ett steg för långt. Kanske går det i linje med moderaternas ideologi.

S ställer inte upp på tanken:

– Det går inte att göra så om man ämnar ha en god stadsplanering. De får gå tillbaka och göra om och göra rätt, säger Talla Alkurdi.

Läs mer om Nacka: Rådet till 90-åring som bröt nacken – ta taxi

Läs mer om Nacka: Så är du, medelmedborgare