T-banan till Nacka 41 miljoner dyrare

Nacka kräver att t-banebygget ska bedrivas dygnet runt för att kompensera fördyringen.
Nacka kräver att t-banebygget ska bedrivas dygnet runt för att kompensera fördyringen.
Tunnelbanan till Nacka blir 41 miljoner dyrare än beräknat.
T-banans öppnande blir även ett halvår försenad.
Krav från politiskt håll är att t-baneutbyggnaden nu ska bedrivas 24 timmar om dygnet för att kompensera för förseningen.

Vid måndagens kommunfullmäktige klubbade Nackapolitikerna en kostnadsökning på 41 miljoner för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka.

Därmed kommer Nacka att betala 891 miljoner till tunnelbanans utbyggnad,

Det är kostnadsökningar i projektet som medför att Nacka nu tvingas använda en del av en kostnadsreserv som kommunen tidigare avsatt för utbyggnaden.

Samtidigt står det klart att t-banans öppnande blir ett halvår försenat. Istället för att öppnas 2025 ändras trafikstarten till 2026

Protokollet från måndagens kommunfullmäktige är ännu inte justerat, men vid sammanträdet som kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott höll i december, riktades såväl allianspartierna som oppositionen i Nacka kritik mot kostnadsökningen och förseningen.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, sa att det är viktigt att tunnelbanan håller tidtabellen och för att kompensera för förseningen måste ansträngningarna ökas för att ända klara den ursprungliga tidsplanen 2025, till exempel genom att använda fler av dygnets 24 timmar för arbetena.

Kräver arbete dygnet runt

Hans Peters (C), var skarpare i sitt krav och krävde att arbetet bedrivs 24 timmar om dygnet, dock inte sprängningsarbete nattetid.

Socialdemokraterna genom Helena Westerling lät anteckna att hon såg med ”oro” på kostnadsökningen och att ungefär hälften av den reserv Nacka avsatt nu avsatts till kostnadshöjningen. S ansåg att att Nacka nu agerar och kräver exempelvis ekonomisk kompensation.

Även V, MP och NL lät vid utskottsmötet anteckna att det ursprungliga startdatumet ska hållas.

Läs mer: Minskad radie på t-banetunneln till Nacka

Läs mer om Nacka: Två i Nacka misstänks för grovt dopningsbrott