Nicholas vill stoppa fartdårar i Danderyd

Nicholas Axell har barn i skolan och tycker att de flesta kör för fort.
Nicholas Axell har barn i skolan och tycker att de flesta kör för fort.
Bilar som kör för fort vid skolorna är ett problem som fler och fler har tröttnat på. Nu vill Nicholas Axell från Djursholm att kommunen ska göra mer för att få ner hastigheten och startar en namninsamling.

Efter att Mitt i skrev om den förvärrade trafiksituationen runt skolorna i Danderyd har många läsare reagerat. Den senaste i raden är Nicholas Axell som nu startar en namninsamling för att få kommunen att reagera.

– Jag kan inte tänka mig en enda förälder som inte skulle skriva under på detta. Är vi tillräckligt många som skriver under så kanske kommunen tar tag i problematiken, säger Nicholas Axell.

Målet med namninsamlingen är att få kommunen att installera fler soldrivna hastighetsvarnare och målade vägmarkeringar som gör att bilen vibrerar och uppmärksammar föraren att sänka farten.

Nicholas startade insamlingen den första maj och ett 20-tal personer har hunnit skriva under för sänkta hastigheter runt skolorna i Danderyd.

– Jag upplever att de flesta kör för fort, framförallt vid skolorna. Flera gånger har jag sett till exempel hemtjänstbilar blåsa förbi i hög fart. När jag frågar varför de kör så fort säger de att de har utryckning men de är inga utryckningsfordon som får köra hur fort som helst. Det borde kommunen som uppdragsgivare informera om kan jag tycka, säger Nicholas.

Vad händer nu?

– Det är första gången jag har gjort något sådant här men när jag känner att många har skrivit under kommer jag att kontakta kommunen och hoppas på ett positivt gensvar.

Fakta

Detta vill Nicholas uppnå med namninsamlingen

Efter flera tillbud på våra gator (varav en med dödlig utgång i vintras) kräver vi att Danderyds kommun tar tag i frågan att få ner hastigheter främst på de större vägarna i kommunen (t.ex. Stockhomsvägen, Danderydsvägen, Vendevägen, Edsviksvägen) i synnerhet vid skolor, förskolor och idrottsplatser.

Detta genom installation av t.ex. soldrivna hastighetsvarnare (som den som idag finns på Danderydsvägen vid Ekebyskolan i västlig riktning) och/eller vibrerande vägmarkeringar.

Länk till namninsamlingen.