Efter larmet om trafikinfarkt – de kräver Östlig förbindelse

Politiker i Nacka och Värmdö kräver tunnel efter larmrapport
En ny trafikrapport gör att Mats Gerdau (M), och Deshira Flankör (M),kräver att Östlig förbindelse – motorvägstunneln – byggs
Trafiken i Stockholm är värre än i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, visar en färsk rapport.
Mitt i skrev om rapporten i går och resultatet som redovisas har fått Nackas och Värmdös toppolitiker att reagera. Kommunalråden anser att det är ett bevis på att en motorvägstunnel mellan södra och norra Stockholm – Östlig förbindelse – behövs.

Den amerikanska trafiktjänsten Inrix har rankat trafiksituationen i de nordiska huvudstäderna.

Enligt tjänsten har Stockholm det 63:e mest överbelastade vägnätet i världen, medan Oslo (plats 93), Köpenhamn (plats 82) och Helsingfors (plats 178), har ett något bättre trafikflöde. Trögast går trafiken i Moskva.

Reagerar på resultatet

Mitt i skrev om resultatet i torsdags. Kommunalrådet Mats Gerdau (M), i Nacka, liksom kommunalrådet i Värmdö, Deshira Flankör (M), har reagerat på det som framkommer i undersökningen och ser resultatet som ett bevis på att Östlig förbindelse behövs, motorvägstunneln som skulle binda ihop Södra länken med Norra länken.

Regeringen har sedan tidigare valt att skrinlägga planerna på en Östlig förbindelse, ett beslut Mats Gerdau anser är ”sorgligt”:

”Vi i regionen måste samla oss för att åtgärda trafikproblemen. Alla satsningar på kollektivtrafiken, med utbyggd tunnelbana etcetera är utmärkta åtgärder, men faktiskt inte tillräckliga. Även trafiken på väg måste komma fram”, skriver Gerdau i ett mejl till tidningen.

”Trafikinfarkten en bromskloss”

Gerdau beklagar att Trafikverket på regeringens uppdrag håller på att avsluta tunnelprojektet.

”Trafikinfarkten blir en bromskloss för både länets men också hela landets tillväxt”, skriver Gerdau.

Deshira Flankör, kommunalråd i Värmdö:

– Det är sorgligt att Sveriges huvudstad med en historia på 200 år utan krig och katastrofer, saknar grundläggande infrastruktur som en ringled innebär.. Kunde man koppla ihop två länder genom en Öresundsbro så bör vi kunna sluta en given ringled runt vår huvudstad.

Flankör fortsätter:

– Artikeln vittnar om sanningen att bilköer är en ofrivillig fritidssyselssättning för många Värmdöbor och jag önskar att jag ägde verktygen för att kunna göra något åt det.

Enligt rapporten är ett överbelastat vägnät när efterfrågan i vägnätet är större än utbudet. Överbelastade vägnät finns mer eller mindre i alla världens länder. Enligt rapporten är europeiska städer dåligt lämpade för biltrafik, med täta citykärnor, smala vägar och komplexa vägnät.

Rapporten redovisar även att de europeiska städerna har väl utvecklad kollektivtrafik och att det görs satsningar på cykel- och gångtrafik.