Nya räcket ska rädda mc-förare

Nya vägräcken som ska minska döds­olyckor bland mc-förare testas.

De senaste tio åren har 80 motorcyklister dödats och 857 skadats svårt i Stockholmstrafiken. Trafikverket bedömer att var tionde motorcyklist som dödas har dundrat in i vägräcken.

En analys visar att en tredjedel flugit över räckena, en tredjedel har träffat räcket ovanifrån och en tredjedel har kommit glidande mot räcket. Det är den sista tredjedelen som Trafikverket fokuserar på i en försöksverksamhet på tre vägsträckor i Sverige – varav två finns i Stockholm.

Den ena är väg 257 i Grödinge och den andra är Svinningevägen mellan Åkersberga och Vaxholm.

Vägsträckorna ska få räcken med skydd som hindrar förarna från att glida under eller braka in i stolparna. Motorcyklisterna är positiva till räckena.

– Det är det omedelbara stoppet, tvärniten, som dödar oss. Armar och ben slits av när man träffar stolpar. Skydden gör att man studsar ut på vägen igen och fortsätter glida, säger Torbjörn Karlsson från Sveriges motorcyklister.

Organisationen har länge drivit frågan om räckesskydd. Studier visar att mitträcken är bra för alla men att sidoräcken inte gynnar mc-förarna. Det är med den bakgrunden som räcken med underglidningsskydd prövas.

– Motorcyklister har tidigare inte funnits med i diskussionerna när säkerheten på vägarna utvecklats. Vi vill också komma hem hela och rena, säger Torbjörn Karlsson.

Räckena sätts upp under de närmaste veckorna.