Efter olyckan: ”Det här är en potentiell dödsfälla”

Eric Spongberg vid cykelbana Järlaleden Värmdövägen
Mängder av cyklister passerar dagligen den trånga passagen vid busshållplatsen vid Järlaleden. Eric Spongberg har sett flera incidenter.
Michaela Wilmot var där morgonen för två veckor sedan, då en kvinna fick föras till sjukhus efter att ha cyklat in i en fotgängare.
Michaela Wilmot var där morgonen för två veckor sedan, då en kvinna fick föras till sjukhus efter att ha cyklat in i en fotgängare.
En kvinnlig cyklist fick föras till sjukhus med ambulans, efter en kollision där även en flicka på väg till skolan skadades.
Nu kräver Nackabon Eric Spongberg att den farliga passagen vid Värmdövägen/Järlaleden åtgärdas.

– Ajajajajaj!!

En man på cykel på väg in mot stan ropar högt åt en fotgängare som korsar cykelbanan vid busshållplatsen Värmdövägen/Järlaleden. Fotgängaren hoppar undan och den irriterade cyklisten rullar vidare.

Lika smärtfritt slutade det inte för två veckor sedan på samma plats. En kvinnlig cyklist fick då föras till sjukhus med ambulans och misstänkt hjärnskakning, efter att ha kört in i en flicka som var på väg till skolan.

Flickan fick också uppsöka vård, enligt hennes mamma som Mitt i varit i kontakt med.

Om inget görs kommer fler behöva åka till sjukhus

Eric Spongberg

– Det är väldigt ofta nära incidenter här. Om inget görs kommer fler behöva åka till sjukhus, säger Nackacyklisten Eric Spongberg, som passerade strax efter olyckan.

Tar hellre en omväg

Michaela Wilmot från Blåsut var också på plats den där morgonen. Hon är inte förvånad över vad som skedde.

– Jag har barn i Järla skola och brukar ta bussen härifrån. Men jag tar hellre en omväg till hållplatsen än att gena över cykelbanan här. När du kommer från trappan ser du inte om det kommer en cyklist, och de ser inte dig, sammanfattar hon.

Michaela Wilmot har länge upplevt platsen som farlig. Foto: Mattias Kamgren

Att många cyklister rullar fram i 30 km/h i utförslut gör inte saken bättre. Men Eric Spongberg har förslag på en lösning.

– Ta bort reklamskylten på busshållplatsen, den skymmer sikten när folk ska gå från bussen och till trappan upp mot Eklidens skola och Nacka gymnasium. Och sätt upp ett litet staket mellan cykelbanan och hållplatsen så man inte kan springa rakt över, säger han.

Har kontaktat kommunen

I maj kontaktade han Nacka kommun och fick svar att platsen skulle se över. Än har dock inget hänt.

Eric Spongberg befarar det värsta.

– Det är bara frågan hur många fler olyckor man vill ha. Den här platsen är tyvärr en potentiell dödsfälla.