Strid om
 p-platserna 
när centrum byggs om

Peter Söderström hade tur, en plats blev ledig precis när han kom körandes.
Peter Söderström hade tur, en plats blev ledig precis när han kom körandes.
Vissa har haft problem med att hitta den tillfälliga infarten till parkeringshuset.
Vissa har haft problem med att hitta den tillfälliga infarten till parkeringshuset.
Efter klagomål har man på Mörby centrum skyltat upp bättre – och påminner besökarna om parkeringsbiljetten.
Efter klagomål har man på Mörby centrum skyltat upp bättre – och påminner besökarna om parkeringsbiljetten.
Ombyggnationerna i Mörby centrum trasslar till det för bilburna besökare. I parkeringshuset är det trångt om platserna och stundtals irriterad stämning.
– Om det går försöker jag välja cykeln i stället, säger Peter Söderström.

Bilarna cirklar runt, runt i parkeringshuset i Mörby centrum, på jakt efter en ledig plats. En ilsken tutning ekar mellan väggarna.

Men Peter Söderström har tur – någon backar ut från sin ficka precis framför honom – och han kan smita in med sin bil.
– I dag gick det ganska snabbt, jag behövde inte köra runt så länge. Men det är ofta alldeles för fullt. Speciellt på vardagar är det knepigt, säger han.

Han berättar att han, delvis därför, försöker att ta cykeln hit, i stället för bilen. Men det är inte alltid det går.
– Ja det är ju ingen glädje att stå här med bilen. Jag tycker om att cykla också, men om jag ska handla mycket eller om vädret inte tillåter tar jag bilen, säger han och fortsätter:
– Förut var det inte så bra skyltat om att man behöver en parkeringsbiljett. Då fick jag böter, det var lite surt när man redan hade handlat för en del pengar. Men de verkar ha upptäckt det, för nu är det bättre. Däremot var det svårt att få tag i någon ansvarig när jag ville ringa dem angående det här. Det tycker jag var dåligt.

LÄS MER: Politikerna vill få fler att välja cykeln

Maria Dunerfeldt får snurra runt ett tag i parkeringshuset innan hon hittar en plats.
– I bland blir det ju stressigt när man har en tid att passa. Det kan man märka på bilisterna också. Det finns en risk att man kommer från två olika håll och är ute efter samma plats. Då kan det bli lite fight. Samma sak när man står still och väntar på att någon ska backa ut, då blir folk bakom irriterade och tutar, säger hon.

Carl Johan Thore säger att det till 
och med händer att han väljer att handla på andra ställen, på grund av parkeringsproblemen.
– Det är alltid kaos, säger han.

Håkan Larsson, centrumchef på Mörby Centrum, säger att det i själva verket inte finns så mycket färre parkeringsplatser än vad det har gjort tidigare.
– Lite färre platser är det, ja. Men jag tror främst att det är stöket runt omkring parkeringarna, i och med byggnadsarbetet som pågår, som gör att man upplever att det har blivit sämre, säger han.

Det största problemet har enligt honom varit att en del har haft svårt att hitta infarten till parkeringshuset. Den som kommer från det södra hållet behöver åka förbi och ta ett varv i rondellen för att komma in.
– Vi märker ju att det finns en irritation. Främst efter att vi tillfälligt har flyttat entrén till parkeringshuset, så att den ligger under motorvägen. Men vi har försökt skylta upp det bättre, så att det ska bli lättare att hitta.

Enligt Håkan Larsson ska det snart bli mindre stökigt på parkeringarna. Men besökarna får ha lite tålamod.
– Parkeringen vid busstorget ska vara klart i januari och södra parkeringen hösten 2017. I slutet av nästa år ska även det nya parkeringshuset stå klart – med 550 helt nya platser, säger Håkan Larsson.

Fakta

Mörby centrum ska bli
 Danderyds centrum

Mörby centrum byggs om och blir Danderyds centrum, som beräknas stå klart och invigas under 2020.
Projektets första fas består av det åtta våningar höga kontorshus som nu byggs intill köpcentrumets södra entré. Redan innan byggstart var 90 procent av de 3 277 kvadratmeterna uthyrda och inflyttning planeras till slutet av 2017.
I samband med den första etappen utökas även parkeringsplatserna, från 700 till 1 300, genom ett parkeringshus som uppförs på andra sidan E18, med access till köpcentrumet via en gångbro.

Källa: Skandia fastigheter