På söndag måste vinterdäcken sitta på

Ender Vasquez på Toyota vid Kungens kurva byter däck åt en kund.
Ender Vasquez på Toyota vid Kungens kurva byter däck åt en kund.
På söndag måste bilisterna ha bytt till vinterdäck.

Säkerhetsexperter anser att stockholmarna väntar för länge med att byta till vinterdäck och varnar för ”svart is”.

Var fjärde bilist väntar med att byta däck tills snön och halkan kommit. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

– Det behöver inte vara snö för att det ska vara halt. Vi tycker att de sista veckorna i oktober, säg runt allhelgonahelgen, är en bra tidpunkt för stockholmare att byta till vinterdäck, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert vid If.

Enligt If kan vägarna vara förrädiska så här års och vill varna för ”svart is”. Uttrycket kommer av att det bildas isbeläggningar på asfalten av underkylt regn.

– Det räcker med dagg på morgonen för att det ska bli rejält halt, säger Lars Silfverswärd.

If hävdar att det finns flera skäl för stockholmarna att sätta på vinterdäcken i god tid.

– Vinterdäck som står över sommaren får ofta ett lager av oxiderat gummi som gör att gummit blir hårt. Vi rekommenderar därför att däcken ”körs in” i tio mil på barmark varje säsong för att de ska få sitt rätta fäste, säger Lars Silfverswärd.

Enligt lagen får vinterdäck sättas på den 1 oktober och måste vara på senast den 1 december – det vill säga på söndag. Lars Silfverswärd påminner om att det inte slutar att vara halt bara för att det sitter vinterdäck på bilen.

– Det är alltid mycket halare på vintern än på sommaren. Bromssträckorna blir också alltid mycket längre. En del bilister verkar ­tyvärr glömma det, säger han.

Det bästa tipset är att hålla avstånden.

– Alla försäkringsbolag har som princip att alltid se den bilist som kört in i baken på en annan bil som vållande till olyckan, säger Lars Silfverswärd.

– Särskilt i Stockholm får du inte låta dig stressas av att andra bilister flåsar dig i nacken. Rent instinktivt vill du gasa på för att öka avståndet till den bakom, men det är bättre att behålla avståndet till bilen framför. Om något händer kan du bromsa lugnt så att den som ligger bakom dig också hinner bromsa, säger han.

Fakta

Vinterdäck krav december-mars

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och 15 april. Får användas även före eller efter dessa datum om det är vinterväglag.

Vinterdäck eller annan likvärdig utrustning ska användas mellan den 1 december och 31 mars. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss.

Källa: transportstyrelsen