Elev påkörd – nu står föräldrar i västar vid skolan

Nanyiang Shu och Karin Bergkvist agerar trafikvakter vid Silverdalsskolan.
Föräldrarna Nanyiang Shu och Karin Bergkvist ställer upp som" trafikvakter" vid Silverdalsskolan denna morgon.
Eleverna på Silverdalsskolan har länge levt farligt på morgnarna då trafiken är tät på Silverdalsvägen, inte minst med föräldrar som kör bil för att lämna sina barn.
I förra veckan blev en elev påkörd. Då tog rektorn till en drastisk åtgärd och bad föräldrar att stå i reflexvästar vid skolan för att skapa trygghet i morgontrafiken.

– Trafiksituationen är inte alls bra. Det är 30-sträcka utanför skolan, men det blir ändå farligt på morgnarna då det är så många bilar med föräldrar som skjutsar sina barn, säger Anna Pilebro Bryngelsson som är rektor på Silverdalsskolan och Eriksbergsskolan.

Trafik Silverdalsskolan

En strid ström av bilar passerar Silverdalsskolan på morgonen då många föräldrar kör bil för att lämna sina barn. Foto: Tomas Stark

Problemet med trafiken vid skolan har funnits länge, men i förra veckan blev det extra aktuellt då en elev blev påkörd på väg till skolan.

”Föräldrarna har ställt upp”

– Jag skrev brev till alla skolans föräldrar och bad dem se till så att det ska finnas vuxna med reflexvästar vid övergångsställen och förhoppningsvis även nere vid Silverdals Torg. Jag kan inte avdela pedagogisk personal för att ta hand om trafiken, men föräldrarna har ställt upp. Det är roligt, här finns ett resursstart lokalsamhälle, säger Anna Pilebro Bryngelsson.

Den här onsdagsmorgonen träffas två föräldrar för att stå i västar vid skolan klockan 07.40 till 08.10.

”Ska ju inte behövas”

Karin Bergkvist ställer sig precis vid infarten till skolan, där många föräldrar normalt kör in för att släppa av sina barn, medan Nanyiang Shu tar plats runt hörnet vid Silverdals torg.

Nanyiang Shu och Karin Bergkvist trafikvakter vid Silverdalsskolan

Nanyiang Shu och Karin Bergkvist vid infarten som många föräldrar normalt kör in på, trots att den är avsedd för taxi och färdtjänst. Foto: Tomas Stark

– Det är inte svårt att ställa upp på det här, men egentligen ska det ju inte behövas, säger Karin Bergkvist.

Gula västarna får förare att visa hänsyn

Men uppenbarligen behövs det. Vid 07.50 är det en strid ström av bilar som stannar vid skolan och ut skuttar elever på skolan. Många förare saktar tydligt ner när de ser Karin i den gula västen och en hel del blinkar för att svänga in på infarten – där bara skolans personal, taxi och färdtjänst får köra – innan de i stället rullar vidare och försöker hitta en plats att stanna på längre fram på Silverdalsvägen.

Trafikfarligt vid Silverdalsskolan

Många förare blinkar för att svänga in vid Silverdalsskolan, men ändrar sig när de ser Karin Bergkvist i gul väst vid infarten. Foto: Tomas Stark

– I vanliga fall kör många in här och det blir rörigt. Andra stannar framför busshållplatsen eller precis framför övergångsstället och skymmer sikten för andra bilar. Nu när vi står här blir det nästan ännu rörigare för det finns ju ingenstans att stanna till. Kommunen måste hitta en lösning, säger Karin Bergkvist.

Hoppas på hastighetskontroll

Det tycker Anna Pilebro Bryngelsson också. Efter olyckan i förra veckan har hon kontaktat kommunens säkerhetsavdelning i hopp om bättre skyltning nära skolan.

Trafiksituationen Silverdalsskolan

Fritidspedagogen Wellington De Oliverira och föräldern Karin Bergkvist diskuterar trafiksituationen vid Silverdalsskolan där föräldrar står med gula västar de närmaste veckorna. ”Jättebra att ni gör det. Vi har ju inte personal till det, vi är oftast bara två som öppnar. Nu kör bilarna inte in här, men vi får se hur det blir igen sedan”, säger Wellington de Oliverira.

– Jag har också bett polisen att komma hit och göra en hastighetskontroll på morgonen. Det har de gjort på Eriksbergsskolan och det var bra, dessutom brukar de oftast se över skyltningen och så kring skolan i samband med kontrollen, säger hon.

Hur gick det med eleven som blev påkörd i förra veckan?

– Det gick bra. Inga personskador, men en skrämmande upplevelse. Det var ju jättehemskt för eleven och för föräldern som var med – och för den som körde bilen och inte såg att ”oj, här kommer det en 6-åring cyklande”, säger Anna Pilebro Bryngelsson.