ANNONS

Papperslösa jagas i t-banan

Invandrare som vistas här utan tillstånd riskerar att fastna i gränspolisens kontroller i t-banan.
Invandrare som vistas här utan tillstånd riskerar att fastna i gränspolisens kontroller i t-banan.
Polisen haffar plankare i tunnelbanan och får samtidigt rätt att kontrollera deras id-handlingar och uppehållstillstånd.

”Fruktansvärt” tycker organisationen Planka.nu.
ANNONS

I polisens tidning Sambandet beskrivs en insats där man beger sig till Hallonbergen i morgonrusningen. Efter ett tips kontrolleras de många mongoler som bor därnär de är på väg till sina jobb. En annan kontroll görs på T-centralen, där de som ”tar rygg” genom spärrarna stoppas.

Fyra personer får så småningom följa med in till stationen för att få sina papper kontrollerade. Dagen slutar med att samtliga körs till ett slutet förvar i Göteborg.

Att polisen kontrollerar papperslösa och illegala invandrare på det här sättet har mött kritik. Inte minst från organisationen Planka.nu.

– Det är fruktansvärt. Alla är beroende av tunnelbanan, även de som inte har uppehållstillstånd kan behöva ta sig till sjukvård eller arbete. Då ska inte en av samhällets viktigaste funktioner också bli den farligaste att vistas på, säger Anna Nygård på Planka.nu.

Sverige gick med i Schengenavtalet 2007 och tog därmed bort gränskontrollerna. I stället ska inre utlänningskontroller utföras, alltså kontroller av vem som får vistas i landet och inte.

Men polisen får inte kontrollera personer bara för att ”de ser utländska ut”, utan det gäller att komma i kontakt med dem i någon form av tjänsteutövning. Det kan vara alltifrån en trafikkontroll till att haffa någon som plankat.

– Det är ett brott att ”bereda sig tillträde innanför spärrarna”, när vi agerar mot det brottet så kontrollerar vi också uppgifterna på alla vi stoppar, säger Mattias Eklöf vid gränspolisen.

Kan inte att stoppa plankare ses som en undanflykt för att kontrollera personers papper?

– Att befinna sig i landet illegalt är ett brott. Alla poliser i EU har som uppdrag att utföra de här inre kontrollerna. Vi måste verka i de miljöer där de som är här illegalt befinner sig, säger Mattias Eklöf.

ANNONS

Han påpekar även att det ligger i polisens uppdrag från regeringen att verkställa av- och utvisningsbeslut vilka regleras i svensk lag.

Planka.nu har startat en informationskampanj för att informera resenärer om polisens arbete.

Tidningen Sambandet beskriver hur arbetet med ökade utlänningskontroller har gjort att man påträffat fler utlänningar som inte har rätt att vistas i landet. Gränspolisavdelningen har också de senaste åren ökat antalet verkställda av- och utvisningsbeslut.