Pendelbåten får ny station på Riddarholmen

Pendelbåten får ny station.
Pendelbåten får ny station.
En snabbtur till Riddarholmen via vattnet. Snart får pendelbåten i Riddarfjärden en ny station.

Den nya pendelbåten på Riddarfjärden mellan Norr mälarstrand, Söder mälarstrand och Klara mälarstrand har varit en stor framgång sedan starten i januari 2016, enligt landstinget. Sedan starten har 133 000 personer åkt med båten vilket överträffar målsättningen på 100 000 personer.

Mitt i har tidigare berättat att linjen kan få en extra hållplats på Riddarholmen under den stora renoveringen av den så kallade Getingmidjan – pendeltågsspåret mellan Södermalm och City. Under renoveringen måste gång- och cykelbron där tågen går stängas av. Därför ville Trafikverket minska trängseln genom att använda färjan.

Och nu står det klart att färjan får den extra stationen med start 2018. Landstinget och Trafikverket kommer i dagarna att skriva avtal kring stationen. Den extra trafiken och bryggan på Riddarholmen betalas av Trafikverket.

– Ombyggnationen av Slussen kommer vara en stor utmaning för många stockholmare. Då är det viktigt att alla samarbetar på ett effektivt sätt och det skapas nya sätt att komma förbi getingmidjan. Därför är det bra att landstingets pendelbåtar kan vara med och avlasta för gående och cyklister, säger Gustav Hemming (C) skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd i ett pressmeddelande.