Pendellinje skjuts upp – bussar ersätter

Ersättningsbussar: en tråkig överraskning för många pendlare på måndagsmorgonen.
Ersättningsbussar: en tråkig överraskning för många pendlare på måndagsmorgonen.
Trots att MTR och SL för en vecka sedan sa att de var redo för den nya tidtabellen blev de tvungna att ställa in linjen mellan Bro och Älvsjö. Det innebär betydligt färre avgångar i rusningstrafik för pendlarna i Upplands-Bro och Järfälla – istället går bussar till Akalla. Nu är förhoppningen att linjen ska börja köras vid nyår.

När Mitt i för en vecka sedan hörde av sig till MTR och SL angående den struliga pendlarhösten var beskedet tydligt: Nu var MTR i fas med både personal och vagnar, och redo för att börja köra efter den nya tidtabellen som innebär avsevärt fler avgångar.

”Det har varit en strulig höst”

Istället möttes pendlarna på måndagsmorgonen av ersättningsbussar till Akalla. Tågen går fortfarande, men den trafiken som skulle utökas var istället mindre än tidigare. MTR och SL bestämde sig i slutet av förra veckan att skjuta upp starten för den nya pendeltågslinjen från Bro till Älvsjö. Anledningen är att MTR, trots beskedet förra veckan, inte får ut tillräckligt många tåg.

– Det har varit en strulig höst för MTR, som haft svårt att få ut tillräckligt mycket fordon. Att starten på den här linjen skjuts upp hör ihop med det – de är inte säkra på att de får ut alla fordon, utan de har mer underhåll att göra. Fordonsbristen är huvudorsaken, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

MTR ”i fas” – men kan ändå inte köra linjen förrän nyår

Enligt operatören MTR:s pressansvarige, Claes Nyberg, är företaget redan i fas, men har för små marginaler för att verkligen kunna garantera att de kan köra alla de avgångar som tidtabellen kräver.

– Då gjorde vi och SL gemensamt bedömningen att vi vill kunna beskriva för resenärerna precis hur tågen går, så man kan planera sitt resande. Därför valde vi att skjuta upp starten med två veckor.

Är ni säkra på att linjen börjar köras till nyår?
– Det är den bedömning trafikförvaltningen gjort. Vi tror att vi kan göra det tidigare, men vi gör en löpande gemensam bedömning. Vår generella rekommendation är att man tittar på SL-appen eller hemsidan för den är exakt uppdaterad, säger Claes Nyberg på MTR.

Fakta

Dessa avgångar ställs in – och så reser du från din station

Att starten på linje 44 skjuts upp innebär att en handfull avgångar i rusningstrafik ställs in och ersätts med busstrafik till Akalla. Dessa bussavgångar går från din station till Akalla mellan måndag och fredag:

Bro
06:03, 06:33, 07:03

Kungsängen
06:09, 06:39, 07:09

Kallhäll
06:13, 06:43, 07:13, 07:43, 08:13

Och så här går bussarna tillbaka från Akalla till din station:

Bro
17:24, 17:54, 18:24

Kungsängen
17:27, 18:00, 18:30

Kallhäll
15:31, 16:01, 16:27, 17:24, 16:57, 17:29, 18:00, 18:30

Källa: sl.se