Polisen varnar för påstridig guldförsäljare

E4/E20
E4/E20
En påstridig man försökte stoppa bilar på flera avfarter på E4/E20 söder om Stockholm under onsdagen. Polisen misstänker att det är en falsk guldförsäljare och vill nu varna allmänheten.

Under dagen har flera bilister ringt till polisen om en man som hoppat ut på av- och påfarterna till E4/E20 vid Salem, Fittja och Segeltorp, och försökt stoppa bilar.

– Det ska vara en påstridig man och troligtvis rör det sig om en så kallad guldförsäljare, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

När polisen kommit fram till platserna ska mannen ha lämnat. Vid samtliga fall har det rapporterats om en utlandsregistrerad Mercedes. Enligt någon vittnesuppgift var den silverfärgad.

För polisen är det ett säkert vårtecken när guldförsäljarna dyker upp på vägar, trafikplatser och bensinstationer och hävdar att de har fått bensinstopp eller att bilen har gått sönder. För att få pengar försöker de då sälja smycken som påstås vara av guld.

– En allmän varning är att om du inte tror att någon är i nöd så var försiktig och stanna inte, säger Eva Nilsson.

Fakta

Svårt för polisen lösa bedrägerierna

Det är svårt för polisen att hitta folk som lurats av guldförsäljare. Mörkertalet tros vara stort eftersom de flesta som lurats inte hör av sig till polisen. I stället är det andra vittnen, som sett smycken och kontanter byta ägare, som larmar.

I brist på uppgifter från målsägande är det därför svårt att utreda brotten.

Inte sällan utger sig bedragarna, som stannat längs motorleder eller bensinmackar, för att ha motorproblem och vara i behov av kontanter. Smycken utan egentligt värde utbyts mot kontanter. Bedragarna kan vara påstridiga.

Källa: Polisen