Polismannen: Vi kan stoppa streetrace-finalen

Arkivbild från ett streetrace i Stockholm.
Arkivbild från ett streetrace i Stockholm.
Polisen skulle kunna förhindra den stora säsongsfinalen på den olagliga streetrace-säsongen. Det är bara en fråga om personal. Detta säger polisens huvudutredare i streetrace-fallet till Mitt i.

Den stora säsongsfinalen på den olagliga streetrace-säsongen, Stockholm Open kallad, hålls varje år i skarven mellan sommaren och hösten och har länge gäckat Stockholmspolisen.

Främst handlar problemet, enligt polisen, om att ambulanstransporter inte kommer fram tillräckligt fort när streetrace-arrangörerna tillfälligt stänger av motorlederna, som Nynäsvägen eller E4:an.

Under denna avslutningsnatt är hundratals personer ute och tittar på ”reporna”. Enligt uppgifter till Mitt i låg prissumman till Stockholm Open-vinnaren på cirka 50 000 kronor i år.

Polisen har tidigare stött på motstånd när man försökt förhindra den olagliga racingen på motorlederna. Men nu öppnar man för möjligheten att stoppa Stockholm Open, något man inte lyckades med i år.

– Stockholm Open körs vid samma tidpunkt varje år, det är ingen hemlighet. Huruvida polisen kan stoppa detta den natten beror på vilka prioriteringar vi på polisen avsätter, säger polisens huvudutredare i streetrace-fallet till Mitt i.

– Men det är klart att det går att stoppa. Det handlar om vilka resurser polisen fördelar, fortsätter han.

Polisutredaren säger också till Mitt i att den nyligen beslutade hovrättsdomen i streetrace-fallet kan få konsekvenser i stort för den olagliga streetracingen i Stockholm. Du kan läsa mer om polisutredarens syn på domen i streetrace-fallet här.