Arga resenärer efter strulig pendelvecka

Magdalena Persson har klarat sig bra under veckan – av ren tur tror hon.
Magdalena Persson har klarat sig bra under veckan – av ren tur tror hon.
Trasiga ledningar, it-problem och en regelrätt urspårning – den senaste veckan har varit en prövning för många pendeltågsresenärer.

Det började med en nerriven ledning i Rotebro (25/11), och slutade med en urspårning i Älvsjö (30/11). Däremellan lamslogs pendeltrafiken av ett IT-haveri på Trafikverket (27/11).

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

På sociala medier har många rasat mot störningarna. Och flera pendlare som Mitt i pratat på stan stämmer in.

– Jag brukar aldrig åka kommunalt men gjorde det igår. Åkte från Sollentuna till stan vid 08.15 och det var inställda tåg och det gick knappt att komma in genom dörrarna, säger Henrik Funke från Törnskogen och fortsätter:

– Min fru reser regelbundet, hon berättar att det korta tåg i rusningen och jämt trångt på tågen. Hon funderar på att sluta åka kommunalt och ta bilen istället. Det är katastrof, säger han.

Magdalena Persson från Norrviken klarade sig bättre – men är ändå inte helt nöjd.

– Jag har påverkats väldigt lite, men jag har nog haft tur då, säger hon.

Även om hon inte drabbats påverkar det hennes tillit till kollektivtrafiken som alternativ.

– En av fördelarna med att resa kollektivt, förutom miljöaspekten, är att det är lätt att bedöma hur lång tid en resa tar – till skillnad från biltrafik där köerna gör resandet helt oberäkneligt, säger Magdalena Persson.

Jag har påverkats väldigt lite, men jag har nog haft tur då

Magdalena Persson, Norrviken

 

Men alla är inte lika upprörda.

– Jag blev 30 minuter sen igår efter urspårningen, men det är inte så farligt efter en extraordinär händelse. Annars tycker jag att det fungerar bra, och jag reser tre timmer per dag. Det är jobbigt att pendla men det är inte SL:s fel, säger Victoria Mostgaard som pendlar mellan Hökarängen och Sollentuna.

Det är jobbigt att pendla men det är inte SL:s fel

Victoria Mostgaard, Hökarängen

Fakta

Röster om störningarna på pendeltågstrafiken i veckan

”Det här är en stor störning som kan adderas till många andra de senaste månaderna. Att införa skip-stop när trafiken är så opålitlig är faktiskt helt sanslöst?. Pendeltågsresenärer är redan luttrade och hårt prövade som det är”.

Anna-Lena Johansson (L), kommunalråd i Sollentuna

”Missade precis Pendeln hem igår. Fick vänta 30 min på nästa. Väl på tåget blev det växelfel så vi stod still några minuter”

Peter Godlund, gruppledare för MP i Sollentuna.

Det här är väl som väntat? Det kommer vara Skip-Stop varvat med Total-Stop?”

Vi som växt upp med halvtimmestrafik och behövt planera vårt resande har kanske lite svårt att bli lika upprörda. SL betyder ju trots allt inte SOLLENTUNAS Lokaltrafik, utan Stockholms läns”

”Jag var en av dem som stod och väntade och undrade vad som hände. Hade tänkt åka in och äta lunch i stan med mina barn. Inte nog med att pendeltågstrafiken inte fungerar som den ska så fungerar informationen till dem som står och väntar om möjligt än sämre”.

10% av resenärerna som inte kan komma i tid till sina åtaganden? Hur påverkar det BNP? I Japan bad ett tågbolag ursäkt offentligt för att ha avgått 20 sekunder förtidigt”.

Källa: Facebook