Riggert har cyklat under vintern i tjugo år

Riggert Anderson cyklar året om
Riggert Anderson cyklar året om
Frisk luft. Ingen trängsel. Tidsvinst.
Riggert Anderson har cyklat från bostaden i Nacka till arbetsplatsen i Solna de senaste tjugo åren. Han har sett hur vägunderhållet förändrats.

En och annan som valt att cykla under de varmare årstiderna har kanske valt att ställa undan järnhästen (cykeln) inför vintern.

Dock inte Riggert Anderson, Nacka.

Cyklar minst två mil per dag

De senaste tjugo åren har Riggert Anderson cyklat från bostaden i Nacka till jobbet i Solna, en sträcka på ungefär en mil fågelvägen.

Riggert Anderson cyklar dock inte fågelvägen utan på cykelvägar genom tre olika kommuner.

– Jag har sett den här utvecklingen att folk börjat cykla mer på vintern. Materialet har blivit bättre, kläderna mer funktionsanpassade. Det har också blivit en trend, fler vill röra sig mer.

– Sen har väghållarna insett att de måste underhålla cykelvägarna. Jag har cyklat genom tre kommuner. I Nacka var vägarna okej när jag började cykla på vintern, i Stockholm var vägarna jättebra. På andra sidan Stockholm var vägarna inte så bra. Sen har jag sett att cykelvägarna blivit jättebra i Nacka och i Stockholm och även på andra sidan Stockholm. Man har höjt nivån.

”Känns som en lyx”

Riggert Anderson har bil, men bilen använder han för andra användningsområden än att ta sig till och från jobbet med. Han tycker helt enkelt om att cykla. Han får gratis träning och känner det som en lyx att slippa trängas i kollektivtrafiken.

 Det går fortare än i kollektivtrafiken och jag får frisk luft

Rigger Anderson

– Det går fortare än i kollektivtrafiken och jag får frisk luft.

Har du mätt hur mycket tid du tjänar?

– Nej, det har jag ingen uppfattning om, det beror mer på vind och så. Att cykla på sommaren är lättare, då har man en helt annan klädsel.